Wednesday, May 25, 2016

Asam rebus kembung dan betik



BAHAN-BAHAN :
2 ekor ikan kembung saiz besar (potong 2)
1/2 biji betik mengkal (rebus)
4 tangkai daun kesum
2 keping asam gelugur
2 gelas air @ secukupnya
garam dan gula secukup rasa
1 tbsp minyak untuk menumis 

DIKISAR :
1 tangkai cili merah
1/2 labu bawang besar
1/2 inci belacan bakar
1 tsp lada hitam @ ikut citarasa
1 batang serai kisar
1 hiris kunyit kisar

CARA-CARA : 
 Panaskan minyak di dalam periuk. 
Tumis bahan kisar
 sehingga wangi dan 
 terbit minyak
 tambahkan air secukupnya
 masak hingga mendidih
 kemudian masukkan bahan-bahan lain 
renihkan dan tambah bahan perasa secukupnya 
 tutup api dan 
 sedia dihidangkan bersama nasi panas dan pelengkap. 












No comments:

Post a Comment