BAHAN-BAHAN ;
1 ekor ayam (potong tulang belakang, tekan hingga leper)
1 tsp serbuk 5 spice
1 tsp serbuk bawang putih
1 tsp dried oregano
1 tsp serbuk lada hitam
2 tsp garam
1/2 tbsp serbuk pati ayam
sedikit butter untuk sapuan
CARA-CARA :
Perap ayam dengan kesemua bahan di atas sekurang2nya 1/2 jam. Lebih enak jika diperap semalaman.
Balut ayam dengan aluminium foil.
Panggang ayam di dalam ketuhar sehingga masak.
15 minit terakhir, bukak foil dan perangkan kulit ayam sehingga garing.
BAHAN SOS :
Lebihan jus dari dulang ayam panggang
lada hitam kisar secukupnya
sos lada hitam
sos cili kimball
mix apple n grape juice (jika ada)
stok ayam
garam dan gula secukup rasa
CARA-CARA :
Renihkan bahan di atas sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment