Thursday, March 3, 2016

Masak lemak cendawan dan labu


 BAHAN-BAHAN :
1/4 biji labu kuning kecil (dadu besar)
10 tangkai cendawan shitake segar (belah 2)
1 batang serai (ketuk)
500ml santan
segenggam daun selasih
segenggam ikan bilis
garam secukup rasa

DITUMBUK :
1/2 labu bawang besar
1/2 tsp lada hitam
1/2 tsp halia

CARA-CARA :
Masukkan labu ke dalam periuk bersama santan, ikan bilis, serai dan bahan tumbuk.
Renihkan di atas api sederhana sehingga labu separuh empuk.
Kacau selalu supaya tidak pecah minyak.
Kemudian tambahkan bahan-bahan lain dan masak sehingga cendawan lembut.
Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan pula daun selasih.
Matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi, budu, sambal dan ikan masin......

No comments:

Post a Comment