Wednesday, June 19, 2013

Siakap masak lada hitam


 BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan siakap (sapu garam kunyit dan goreng)
1 labu bawang besar +6 ulas bawang putih (cincang)
1 labu bawang besar (hiris)
1 inci halia (cincang)
1 tbsp lada hitam (tumbuk @ gunakan sos lada hitam secukupnya)
3 tbsp sos tiram nona
sedikit air asam jawa
2 batang daun bawang + 1 tangkai cili merah (hiris)
garam dan gula jika perlu
sedikit air
minyak untuk menumis

CARA-CARA :

 cincang bahan 2 menggunakan chopper. Nak tumbuk pun boleh
 goreng ikan dengan minyak terendam sehingga garing. (Masukkan 1 asam keping dlm minyak panas supaya ikan tidak melekat pada kuali)
 Di dalam kuali yang lain tumis bahan yang telah dicincang sehingga garing dan naik bau
 masukkan sos tiram dan kacau rata
 tambahkan sedikit air dan air asam dan masak hingga kuah pekat
 Sesuaikan rasanya. Jika perlu masukkan garam dan juga gula
 tambahkan bahan hiris dan juga daun bawang. Kacau sebentar dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.
 Nyum...nyummm sedap makan dengan nasi panas-panas.




No comments:

Post a Comment