Saturday, January 19, 2013

Teresek jantung pisang

BAHAN-BAHAN :

  • 1 biji jantung pisang (hiris nipis, rendam air garam dan perah)
  • 500 g campuran hati, pedal dan bahagian ayam yang bertulang (khopeh kata ore kelate)
  • 1 tbsp cili kisar
  • 1 1/2 tbsp serbuk kari daging (makcik guna cap Indra)
  • 1 asam keping
  • 2 tbsp kerisek
  • 1 gelas santan pekat (boleh dikurangkan jika taknak berkuah)
  • sedikit air
  • gula melaka dan garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
DIKISAR :

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 hiris lengkuas
CARA :
Jantung pisang dihiris nipis macam ni

  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga garing dan harum. Masukkan sedikit garam pada langkah ini.
  2. Kemudian tambahkan cili kisar dan juga serbuk kari. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Setelah itu, tambahkan ayam dan masak lagi sehingga ayam kecut.


  1. Seperti di dalam gambar.

  1. Tambahkan santan dan juga sedikit air. Masak hingga mendidih. Jangan lupa letak asam keping.

  1. Masukkan kerisek, gula melaka dan masak lagi.

  1. Tambahkan jantung pisang yang telah diperah tadi.
  1. Masak hingga jantung pisang lembut dan rasa dahulu sebelum menambah garam.
  1. Kalau suka agak kering boleh masak lama sikit tapi makcik suka berkuah.
dah siap

sedia untuk dihidangkan

3 comments:

  1. as-salam NASYA
    WAHHH!!! NPK BERSELERA Teresek jantung pisang TU...MESTI SEDAPKAN MKN DGN NASI PANAS..

    ReplyDelete
  2. mintak maap lambat reply.....komputer sakit...hari ni baru ok, makasih ye sahabat2 semoga persahabatan kita kekal selama2nya..Aminn...

    ReplyDelete