BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan beras basmati (dicuci bersih dan rendam 1/2 jam)
- 2 ketul paha ayam
- 1 batang karot (disagat kasar)
- 2 sdb pati tomato
- 2 sdb pati ayam
- 3 sdb ghee
- 1 labu bawang besar (dicincang)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 biji pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 helai daun bay
- 1 1/2 sdt garam
- 4 1/2 cawan air
- sedikit pewarna kuning untuk ayam
Di dalam periuk, panaskan minyak sapi.
tumiskan serai dan rempah tumis hingga wangi
masukkan bawang cincang dan tambahkan garam pada langkah ini
gaul rata dan masak hingga bawang layu
kemudian campakkan ayam yang telah diseksikan ini...
balik-balikkan dan masukkan pati tomato
tuangkan 4 1/2 cawan air dan masukkan juga daun bay
jangan lupa pati ayam, tutup periuk dan renihkan hingga
mendidih dan ayam 1/2 masak
keluarkan ayam dan toskan. Sementara itu, pastikan sukatan sup adalah 3 1/2 cawan (agak2 laa)
tambahkan karot
kacau rata dan
masukkan beras yang telah di tos
masak hingga mendidih dan
kering
airnya. Tutup periuk dan masak lagi dengan api perlahan
kaiskan nasi dengan garfu,jika masih belum masak tunggu 5 minit lagi hingga
nasi tanak. Sementara itu,
mandikan ayam dengan sedikit pewarna kuning
gaul rata dan panggang hingga masak
nasi sedia dihidangkan bersama
acar tomato
wajah2 yang kegembiraan kerana dapat makan masakan ibu..
wow licin...xmembazir.Alhamdulillah
as-salam Nasya
ReplyDeleteAmboi !!! sedapnyeee..... sungguh menyelerakan nasi Pilaf tu Nasya..Perghh ..mengoda sungguh..
wslm Ady...sihat ke Dy?
ReplyDeleterindu kat Ady he..he..he...
nanti jangan lupa cuba tau Dy masakan yang xseberapa nie...