Thursday, May 3, 2012

Sotong pedas


SUMBER : VARIASI MASAKAN MAMI
OLEH : HAJAH FADHILAH HANOUM G.M. YUSOFF

BAHAN-BAHAN :
10 ekor sotong sederhana besar (dibuang kulit dan dakwat)
*6 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*sedikit belacan bakar
*6 tangkai cili kering
*2 tangkai cili merah
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
6 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula pasir
sedkit serbuk perasa
garam secukup rasa
(bahan yang ditanda *dikisar)
CARA MEMBUAT :
Panaskan minyakdalam kuali. Tumis bahan yang dikisar. Kacau selama 3 minit hingga berbau wangi.
Masukkan sotong dan kacau hingga sebati.
Kemudian masukkan santan pekat, air asam jawa, garam, serbuk perasa dan gula pasir.
Apabila mendidih dan pekat, masukkan bawang besar. Masak hingga keluar minyak.










No comments:

Post a Comment