Masak lemak labu dengan daun selasih
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 biji labu saiz sederhana (dikupas dan potong besar)
- 1/2 kg santan
- segenggam daun selasih (lebih banyak lebih wangi)
- sedikit ikan bilis
- 1 biji cili merah (hiris)
- garam dan gula secukup rasa
DITUMBUK KASAR :
- 5 ulas bawang merah
- sedikit belacan
CARA :
- Masukkan bahan tumbuk, ikan bilis dan juga santan ke dalam periuk. Renihkan di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu agar tidak pecah minyak.
- Setelah mendidih masukkan labu. Masak hingga labu empuk.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Sebelum diangkat masukkan daun selasih.
- Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.....
No comments:
Post a Comment