Wednesday, May 16, 2012

Bihun sup ringkas

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 bungkus bihun kasar (rendam semalaman)
  2. 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  3. 6 ulas bawang putih (ketuk)
  4. 1/2 biji bawang besar (mayang)
  5. 1 sdb halia kisar
  6. 1 ikat kangkung (potong pendek)
  7. 2 sdb serbuk pati ayam
  8. 1 sdb sos tiram
  9. 3 sdb sos cili kimball
  10. 1/2 sdb kicap pekat
  11. secukupnya air untuk kuah
  12. garam dan gula secukup rasa
  13. 1 tangkai cili merah (hiris)
  14.  limau kasturi secukupnya
  15. minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan juga halia hingga garing.
  2. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil. Masak hingga ayam kecut.
  3. Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan juga sos-sos dan kicap.
  4. Masak lagi hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa.
  5. Setelah sebati rasa, masukkan kangkung. Biarkan layu sedikit.
  6. Sedia dihidangkan bersama bihun dan cili jeruk.

No comments:

Post a Comment