Saturday, February 25, 2012

Ayam masak kicap lada hitam

BAHAN-BAHAN :
1 mangkuk sederhana ayam yang telah dipotong kecil
1 sdb bawang merah kisar
1 sdb bawang putih kisar
1 sdb halia kisar
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
sedikit kulit kayu manis
1/2 sdb lada hitam (ditumbuk pecah-pecah)
sedikit sos tiram, kicap manis dan kicap pekat
sedikit air jika perlu
sedikit suun (direndam sebentar)
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga garing.
Masukkan rempah tumis, ayam dan lada hitam. Masak lagi hingga ayam kecut.
Tambahkan bahan perasa dan air jika mahu sedikit berkuah. Kacau rata.
Setelah itu, masukkan bahan yang dihiris dan juga suun. Rasa garam dan gulanya.
Hanya masukkan garam jika perlu kerana kicap dan sos tiram sudah masin.
Kacau sebentar dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment