Friday, December 2, 2011

KWAY TEOW GORENG MUDAH



BAHAN-BAHAN :
1 bungkus kway teow (dicuci dan ditoskan)
1/2 ikat sawi (dipotong pendek)
10 biji bebola sotong (dipotong empat)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 biji telur
sos tiram
sos cili
sos tomato
kicap pekat
kicap manis kipas udang
kicap cair
minyak untuk menumis
CARA-CARA :


Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, pecahkan 2 biji telur

sambil dikacau hingga telur masak dan berketul. Ketepikan.

Di dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian

masukkan bebola sotong dan masak seketika. Jika ingin kway teow yang basah

masukkan sedikit air.

Setelah bebola sotong empuk, masukkan kesemua sos-sos. Jangan masukkan garam kerana rasa masin dari sos dan kicap sudah memadai.

Tambahkan kway teow dan sawi. Kacau rata dan masak sehingga

sawi layu. Setelah kway teow sebati dengan sos

masukkan telur yang diketepikan tadi.

Gaul rata. Matikan api.

Sedia dihidangkan bersama cili jeruk atau cili potong.

No comments:

Post a Comment