1 bungkus kway teow (dicuci dan ditoskan)
1/2 ikat sawi (dipotong pendek)
10 biji bebola sotong (dipotong empat)
4 ulas bawang putih (dicincang)
4 ulas bawang putih (dicincang)
2 biji telur
sos tiram
sos cili
sos tomato
kicap pekat
kicap manis kipas udang
kicap cair
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, pecahkan 2 biji telur
sambil dikacau hingga telur masak dan berketul. Ketepikan.
Di dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian
masukkan bebola sotong dan masak seketika. Jika ingin kway teow yang basah
masukkan sedikit air.
Setelah bebola sotong empuk, masukkan kesemua sos-sos. Jangan masukkan garam kerana rasa masin dari sos dan kicap sudah memadai.
Tambahkan kway teow dan sawi. Kacau rata dan masak sehingga
sawi layu. Setelah kway teow sebati dengan sos
masukkan telur yang diketepikan tadi.
Gaul rata. Matikan api.
Sedia dihidangkan bersama cili jeruk atau cili potong.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, pecahkan 2 biji telur
sambil dikacau hingga telur masak dan berketul. Ketepikan.
Di dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian
masukkan bebola sotong dan masak seketika. Jika ingin kway teow yang basah
masukkan sedikit air.
Setelah bebola sotong empuk, masukkan kesemua sos-sos. Jangan masukkan garam kerana rasa masin dari sos dan kicap sudah memadai.
Tambahkan kway teow dan sawi. Kacau rata dan masak sehingga
sawi layu. Setelah kway teow sebati dengan sos
masukkan telur yang diketepikan tadi.
Gaul rata. Matikan api.
Sedia dihidangkan bersama cili jeruk atau cili potong.
No comments:
Post a Comment