Sunday, July 10, 2011

Kurma kambing

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg daging kambing bercampur tulang (rebus empuk, buang air rebusan)
  • 5 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih + 5 inci halia (tumbuk)
  • 3 batang serai (titik)
  • 2 helai daun pandan (simpul)
  • sedikit kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang
  • 4 sdb rempah kurma
  • 1/2 sdb kerisek
  • santan secukupnya
  • kentang dan karot (potong-potong)
  • 4 biji cili hijau (belah 2)
  • 1 biji bawang bombay (belah 4)
  • sedikit minyak sapi dan minyak masak untuk menumis
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 asam keping
CARA-CARA :

  • Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan, serai dan juga bahan tumbuk. Masak hingga wangi. Kemudian tambahkan rempah kurma dan masak lagi hingga rempah betul-betul garing.
  • Masukkan daging kambing, kentang dan juga karot. Kacau rata. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Setelah itu, masukkan asam keping, cili hijau, bawang  dan juga kerisek. Masak lagi hingga kentang empuk. Jangan lupa untuk memasukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Setelah sebati, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment