Masak lomak cili api ayam kampung
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ayam kampung (dipotong kecil)
- 2 cm kunyit hidup + segenggam cili api (ditumbuk)
- 3 batang serai (diketuk)
- santan pekat dari 2 biji kelapa
- 1 helai daun kunyit (dihiris)
- 10 biji belimbing buluh
- garam dan sedikit serbuk perasa
CARA-CARA :
- Campurkan ayam bersama serai dan bahan tumbuk dan jerang diatas api sederhana hingga air ayam kering. Kemudian masukkan santan. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
- Setelah mendidih masukkan bahan lain diikuti perasa. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
ayam kampung...sodap lak ai...terliur la mama nasya ni org n9 ke?
ReplyDeletehe..he...nasya ni kelate mari...tapi suker sangat ngan msk lomak cili api nak nyer kalau org nogori yg buek..buleh hirup kuah mcm tu jerr..nyaman sungguh...masih tokonang-konang pedasnyer tuh..nanti nak rase air tangan mama lakk..bole kan maa...plsss
ReplyDelete