- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 ketul isi dan kepala ikan merah
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 bawang merah (dimayang)
- 1 bawang putih (dimayang)
- 2 cm halia (dimayang)
- 5 cm halia (ditumbuk)
- 5 sdb serbuk kari ikan cap indra
- 1 sdb serbuk cili
- 1 sdk halba campur
- setangkai daun kari
- 1 biji tomato (belah 4)
- air asam jawa secukupnya
- 1 cawan santan pekat
- 6 biji bendi
- 1 sdb serbuk pati ayam
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA MEMASAK :-)
-
- Panaskan minyak tumis bahan hiris, halba campur dan daun kari sehingga wangi. Setelah itu masukkan bahan yang telah ditumbuk. Biar garing.
- Sementara itu, bancuh serbuk kari bersama serbuk cili dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periuk, kacau hingga pecah minyak. Masukkan tomato, air asam jawa dan santan. Kacau rata.
- Masukkan kepala ikan, bendi dan bahan perasa masak hingga ikan empuk.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
-
Wednesday, May 4, 2011
kari kepala ikan merah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment