Tuesday, April 5, 2011

roti kukus (hidangan bawean)

Sumber : Majalah Saji
Diolah semula oleh NaSya


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 biji telur
  • 1 batang roti perancis @ sebarang jenis roti yang keras
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 cawan gula (nasya letak 1 1/2 cawan je)
  • 1/4 cawan air daun pandan (nasya guna 5 helai d.pandan,kisar dgn santan lps tu tapis)
  • sedikit pewarna hijau
  • secubit garam
  • CARA MEMBUATNYA :-)
      1. Potong roti menjadi 12 keping.
      2. Pukul telur dengan gula sehingga hancur kemudian masukkan santan, air daun pandan, garam dan pewarna hijau. Kacau rata.
      3. Rendamkan kesemua roti dalam campuran santan biarkan hingga meresap.
      4. Sediakan acuan yang sudah berleser minyak aturkan roti.
      5. Kukus selama 20 minit.
      6. Setelah masak, nasya bakar sebentar hingga bahagian atas garing seperti bingka.
      7. Sedia untuk minum petang.

No comments:

Post a Comment