gulai kuning ikan aya
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 ketul isi ikan tongkol yang telah dikukus bersama asam gelugur dan sedikit garam
- 4 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 6 biji cili api (ditumbuk)
- 1 cm kunyit hidup (ditumbuk)
- 1 cm halia (ditumbuk)
- sedikit lengkuas (ditumbuk)
- 4 batang serai (diketuk)
- 1/2 biji timun (dipotong-potong)
- santan secukupnya
- sedikit garam
- CARA MEMASAK :-)
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan timun. Didihkan di atas api yang sederhana sambil dikacau selalu agar tidak pecah minyak.
- Setelah itu bolehlah masukkan ikan dan timun. Tunggu sehingga timun empuk. Jika kurang masin bolehlah ditambah sedikit garam ke dalam kuah.
- Angkat setelah kuah sedikit pekat.
No comments:
Post a Comment