Monday, March 28, 2011

goreng daging gula gerek



Sumber : Masakan Tradisional Utara oleh Datuk Zakiah Hanum




  •  BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 600 gm daging
  • 3 camca besar minyak
  • 2 camca besar ketumbar
  • 1 camca besar air asam jawa
  • 15 biji lada hitam
  • 6 labu bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 keping halia
  • 1/2 keping gula gerek (gula melaka)
  • garam secukup rasa
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1.  Potong daging setebal 1 cm. Tumbuk atau mesin ketumbar, lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia. Hancurkan gula gerek dengan sedikit air. Campurkan dengan ramuan yang telah dimesin. Masukkan air asam jawa.
    2. Gaul daging dengan ramuan. Perap selama 15 minit. Goreng hingga empuk.  

1 comment: