Monday, March 19, 2018

Kari kepala ikan salmon

 BAHAN-BAHAN :
1 kg kepala ikan salmon
7 Tbsp serbuk kari ikan Baba's (membumbung)
1 Tbsp serbuk cili (rata)
1 kotak santan KARA + 1 c air
1200ml air
100g asam jawa + 1 c air (tapis)
1 Tbsp halba campur
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 inci halia bentong (hiris)
2 tangkai daun kari
2 biji tomato (belah 6)
2 biji terung (belah 2, hiris panjang)
garam bukit/gula
1 c minyak untuk menumis

DIKISAR :
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 inci halia bentong


 CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis halba campur bersama daun kari sehingga meletup-letup.
Masukkan bawang dan halia hiris.
Gaul rata.
Kemudian masukkan pula bahan kisar dan tumis sehingga wangi.
Tambahkan serbuk kari dan serbuk cili.
Tuangkan sedikit air dan masak sehingga tumisan terbit minyak dan hilang bau rempah.
Tuangkan air sedikit demi sedikit dan biarkan mendidih.
Kemudian masukkan pula santan yang telah dibancuh dan juga air asam jawa.
Tambahkan terung dan juga bahan perasa.
Setelah terung lembut barulah dimasukkan ikan dan juga tomato.
Didihkan di atas api sederhana sehingga ikan masak.
Matikan api dan sedia dihidangkan dengan nasi bersama toyu.


No comments:

Post a Comment