BAHAN-BAHAN :
5 ketul daging ayam
2 batang serai (ketuk)
2 helai daun limau purut (carik)
1 keping asam gelugur
1 kotak santan KARA
2 gelas air
garam laut @ garam bukit secukup rasa
DIKISAR :
1 labu bawang besar (sederhana)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cm kunyit hidup
CARA-CARA :
Masukkan ayam ke dalam periuk bersama dengan serai dan bahan kisar.
Tuangkan air dan 1/2 kotak santan.
Didihkan.
Kacau selalu.
Kemudian masukkan asam gelugur, baki santan dan daun limau purut.
Masak lagi sehingga daging ayam empuk.
Sebelum di matikan api, masukkan garam secukup rasa.
Pastikan garam dimasukkan akhir sekali supaya tidak menjadi racun di dalam badan.
Sedia dinikmati.
No comments:
Post a Comment