Monday, February 4, 2013

Gulai udang dan timun

BAHAN-BAHAN :

  • 400 g udang (dibersihkan)
  • 1 kotak santan Naco + 1 kotak air
  • sedikit serbuk belacan jika suka
  • 1 asam keping
  • 1/2 biji timun (hiris serong)
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
DIKISAR :

  • 1 biji bawang besar
  • 1 hiris lengkuas
  • 1/2 tbsp halia kisar
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai 
  • 4 tangkai @ lebih cili merah

CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. 
  2. Masukkan santan dan air, masak hingga mendidih.
  3. Kemudian tambahkan asam keping, udang dan juga garam secukup rasa.
  4. Sebelum diangkat tambahkan timun dan biarkan sebentar.
  5. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment