- 400 g udang (dibersihkan)
- 1 kotak santan Naco + 1 kotak air
- sedikit serbuk belacan jika suka
- 1 asam keping
- 1/2 biji timun (hiris serong)
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar
- 1 hiris lengkuas
- 1/2 tbsp halia kisar
- 2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai
- 4 tangkai @ lebih cili merah
CARA :
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi.
- Masukkan santan dan air, masak hingga mendidih.
- Kemudian tambahkan asam keping, udang dan juga garam secukup rasa.
- Sebelum diangkat tambahkan timun dan biarkan sebentar.
- Sedia diangkat dan dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment