Monday, March 21, 2011

ikan pindang kicap






  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 5 ekor ikan saiz kecil
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 1 cm kunyit (dikisar)
  • 1 cm lengkuas (dikisar)
  • 2 cm halia (dikisar) 
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 2 sdb cili boh
  • 1 1/2 gelas air
  • 20 ml kicap manis
  • 5 tangkai daun limau purut (dicarik-carik)
  • 1 biji tomato (dipotong 4)
  • air asam jawa secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sdb minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar, cili boh dan serai hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan air, tomato dan tunggu hingga air mendidih.
    2. Masukkan ikan, kicap, air asam dan bahan perasa.Masak sehingga mendidih  dan  jangan lupa masukkan daun limau purut.
    3. Bolehlah dihidangkan.  

No comments:

Post a Comment