- BAHAN-BAHANNYA :-)
 - 1/2 ekor ayam (potong 12 bahagian )
 - 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
 - 1/2 labu bawang besar (dipotong panjang)
 - 1/2 biji lada benggala merah (dipotong panjang)
 - 1/2 sdb sos tiram
 - 1/4 sdk garam
 - 1/4 sdk serbuk lada sulah
 - 250 ml air
 - 1 tangkai daun ketumbar (dicincang halus)
 - 1 tangkai akar ketumbar (dicincang halus)
 - 1 sdb minyak untuk menumis
 - CARA MEMBUATNYA :
- Lumurkan ayam dalam campuran 1/2 sdk garam dan 1/2 sdk air perahan lemon.Ketepikan.
 - Tumis bawang putih dan bawang besar hingga terbit aroma.Masukkan ayam.Kacau hingga berubah warna.
 - Masukkan lada benggala merah,sos tiram,garam dan serbuk lada sulah.Kacau rata.Tuangkan air.Masak sehingga matang dan menyerap.
 - Masukkan daun ketumbar dan akar ketumbar.Masak sehingga matang.
 - Bolehlah dihidangkan. (p/s : masak ayam di atas api yang kecil agar dapat meresap)
 
 
Tuesday, March 1, 2011
ayam tumis ketumbar
Sumber : Majalah Sedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment