250 g prun kering
1 kg jeruk buah campuran
1 cawan cili api jeruk
1/2 cawan cuka
6 tbsp gula @ secukup rasa
3 tsp membumbung garam @ secukup rasa
minyak untuk menumis
DIKISAR :
2 genggam cili kering (rebus)
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan gula, garam dan juga cuka.
salam kak..
ReplyDeleteui, menggoda la acar buah tu..best makan time lapar ni..hihi..
hik...hik....resepi simple aje yanggg ;D
DeleteAssalmualaikum...
ReplyDeleteEmmmm...kechur la pulak tgk acar buah ni...tq ya share resepi..:)
WSLM.....
Deletejangan lupa mencuba ya kak...
assalam Nasya
ReplyDeleteakak kalu kenduri kawin mesti intai ada tak acar ni he hee sedappp
suka sgt
dulu tak reti jg makan tp lepas rasa terus jatuh hati
tq share resepi ye
kak....
Deleteterima kasih kerana sudi berkunjung dan jangan lupa mencuba acar yang simple nie....
aduih....menggoda nih...nak2 plak nak puasa ni...sedap buat sahur..!
ReplyDeletea'aah buat stok untuk sahur lawan ngan ikan masin besttt!!
Deletenmpk sedap acar buah tu..kena try ni..
ReplyDelete