Wednesday, June 26, 2013

Acar buah




 BAHAN-BAHAN :
250 g prun kering
1 kg jeruk buah campuran
1 cawan cili api jeruk
1/2 cawan cuka
6 tbsp gula @ secukup rasa
3 tsp membumbung garam @ secukup rasa
minyak untuk menumis
DIKISAR :
2 genggam cili kering (rebus)
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

CARA :

 Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
Masukkan gula, garam dan juga cuka. 
Masak hingga pecah minyak.

 Masukkan buah-buahan

 gaul rata dan masak hingga pekat.

 Tambahkan cili api jeruk dan  sesuaikan rasanya.

 Enak dimakan bersama nasi minyak dan sedia dikongsi bersama jiran-jiran....


9 comments:

  1. salam kak..

    ui, menggoda la acar buah tu..best makan time lapar ni..hihi..

    ReplyDelete
  2. Assalmualaikum...
    Emmmm...kechur la pulak tgk acar buah ni...tq ya share resepi..:)

    ReplyDelete
  3. assalam Nasya
    akak kalu kenduri kawin mesti intai ada tak acar ni he hee sedappp
    suka sgt
    dulu tak reti jg makan tp lepas rasa terus jatuh hati
    tq share resepi ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak....
      terima kasih kerana sudi berkunjung dan jangan lupa mencuba acar yang simple nie....

      Delete
  4. aduih....menggoda nih...nak2 plak nak puasa ni...sedap buat sahur..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'aah buat stok untuk sahur lawan ngan ikan masin besttt!!

      Delete
  5. nmpk sedap acar buah tu..kena try ni..

    ReplyDelete