JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
1 inci halia + 2 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit minyak bijan, kicap cair, sedikit sos tiram, lada sulah dan serbuk pati ayam
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan air, kentang dan udang. Masak hingga mendidih dan kentang empuk. Tambahkan karot, kobis dan juga bahan perasa. Setelah sayur sedikit layu bolehlah matikan api.
10 ekor sotong sederhana (dibersihkan dan dipotong bulat)
1 labu bawang besar + 1 biji cili hijau (dihiris)
1 inci halia + 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sdb serbuk kari ikan
sedikit sos tiram
7 biji cili api (diketuk)
garam dan perasa secukupnya
sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan minyak. Tumis bahan yang ditumbuk sehingga garing. Masukkan rempah kari dan sotong, masak di atas api yang besar hingga sotong kecut dan rempah keluar minyak.
Masukkan garam, sos tiram dan juga bahan yang dihiris. Sebelum ditutup apinya masukkan cili api yang telah diketuk.
Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi. Masukkan air, ubi kentang dan sup bunjut. Masak lagi hingga mendidih dan kentang empuk.
Setelah itu bolehlah ditambah bahan lain. Jika suka pedas boleh taburkan sedikit serbuk lada sulah secukup rasa. Sebelum menghidang taburkan sedikit daun sup dan daun bawang.