BAHAN-BAHAN :
14 biji limau jeruk (belah 8, rendam semalaman. Bilas)
2 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kulit kayu manis
1 Tbsp serbuk kari ikan Baba's
2 Tbsp cuka
2 Tbsp cili boh Puteri
8 Tbsp gula @ ikut citarasa
garam bukit jika perlu
minyak untuk menumis
BAHAN KISAR :
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
40g halia bentong
CARA-CARA :
Basuh limau jeruk bersih-bersih sehingga kurang masin.
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis kulit kayu manis bersama bunga lawang dan bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan pula cili boh, serbuk kari dan juga sedikit air.
Tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian tambahkan gula, cuka dan juga limau jeruk.
Masak di atas api sederhana sehingga limau lembut.
Masukkan garam hanya jika perlu kerana jeruk limau sudah masin.
Seimbangkan rasanya dan bolehlah dimatikan api.
Enak dinikmati bersama nasi tomato @ nasi berempah yang lain.
***Jeruk limau nipis senang diperolehi di Pekan Rabu, Kedah***