BAHAN-BAHAN :
Rami dari sebiji cempedak
1/2 cawan garam kasar
secukupnya air
CARA-CARA :
Ambil rami daripada sebiji cempedak.
Buang kulit pada rami cempedak tersebut dan potong kecil.
Basuhkan rami cempedak yang telah dipotong tadi.
Kemudian gaulkan ia dengan garam.
Biarkan selama satu malam.
Setelah dibiarkan semalaman, basuhkan ia lagi dan dibilas.
Masukkan rami cempedak tersebut ke dalam balang, masukkan air sepenuhnya di dalam bekas tadi. Bubuh setengah cawan garam dan ditutup rapat.
Biarkan selama sebulan atau lebih sebelum dimasak.
***SAYA MENGGUNAKAN RAMI DARIPADA NANGKA. RESEPI INI MERUPAKAN RESEPI ASLI KAUM BANJAR. RESEPI INI SAYA PEROLEHI DARI MAJALAH SAJI KELUARAN SEPTEMBER 1997, COVER ANNE HAMID***