- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 200 gm ikan bilis (nasya guna 150 gm)
- 20 tangkai cili api
- 3 sdb tempoyak (nasya letak bumbung)
- garam secukup rasa (nasya x letak)
- minyak untuk menggoreng dan menumis
- CARA MEMASAK :-)
-
- Tumbuk halus cili api. Asingkan.
- Kemudian goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak lebihan ikan bilis tadi dan tumis cili yang ditumbuk halus tadi sehingga kekuningan atau garing.
- Setelah itu, masukkan tempoyak. Gaul lagi hingga garing.
- Bolehlah ditutup apinya. Setelah sambal agak sejuk bolehlah gaulkan ikan bilis. (ini perlu untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis tadi)
- Angkat dan sedia untuk dihidangkan dengan ulam-ulaman.
-
Thursday, April 7, 2011
sambal taon tempoyak
SUMBER : MAJALAH RASA
sotong masak hitam
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gm sotong ( hiris xputus,jgn buang dakwat)
- minyak untuk menumis
- 1 labu bawang besar (hiris)
- 2 biji cili merah (hiris)
- segenggam kacang panjang (dipotong-potong)
- 1 sdk serbuk kunyit
- 1 sdb sos tiram
- 2 sdb kicap manis ABC
- garam secukup rasa
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
-
- Panaskan minyak, tumis bawang hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan sotong, serbuk kunyit, bahan perasa dan masak sehingga air sotong sedikit kering.
- Masukkan kacang panjang dan cili merah. Apabila mesra bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Subscribe to:
Posts (Atom)