- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 paket laksa kering (rendam semalaman dan dikukus)
- 1/2 kilo ikan selayang ( direbus bersama asam gelugur dan garam,kisar)
- 1 tin besar ikan sardin (dikisar bersama kuahnya)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 1 cm belacan (dikisar)
- 2 sdb cili boh
- 3 kuntum bunga kantan (belah 4)
- segenggam daun kesum
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- asam gelugur
- serbuk perasa jika perlu
- BAHAN ULAM-ULAMAN :-)
- timun (dipotong sebesar batang mancis)
- daun salad (dihiris)
- daun ulam raja (dihiris halus)
- bawang merah besar (dihiris)
- cili api (dipotong kecil-kecil)
- limau nipis (dipotong)
- telur rebus secukupnya
- petis udang
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan semua bahan untuk kuah ke dalam periuk.Didihkan di atas api yang sederhana.Masak hingga kuah mendidih dan sebati.Rasakan asam dan garamnya.
- Untuk menghidang,masukkan laksa ke dalam pinggan letakkan kuah dan bolehlah ditabur dengan bahan-bahan ulaman.Enak dimakan bersama petis udang.
Thursday, March 3, 2011
laksa utara
Subscribe to:
Posts (Atom)