- 1 ikat bayam merah
- 1 ikat bayam hijau
- 15 ekor udang
- 2 sdb bawang merah kisar
- sedikit belacan bakar
- 1 tangkai cili merah (hiris kasar)
- 1/2 kg santan
- garam dan gula secukup rasa
- Jerang santan bersama bahan lain kecuali bayam hingga mendidih. Kemudian masukkan bayam dan bahan perasa.
- Masak sehingga bayam layu. Sedia diangkat dan dihidangkan bersama ikan goreng, nasi panas dan sambal belacan.....
Salam Nasya.sedap masak lemak bayam tambah campur udang.
ReplyDeletere; kuah laksa merah mmg biasanya guna rempah gulai ros yg hanya ada jual di Trg. kat Kel mmg tak da rempah ni. tp kalau guna rempah lainpun boleh juga rasanya..
makasih kak atas info..he..he..
ReplyDeletesalam tuan rumah..singgah ziarah sini...;-)
ReplyDeleteWslm Sury...makasih ye sudi jenguk dapur akak...
ReplyDeleteselamat berkenalan...
salam Pn....mai jenguk dapor.Nampak menyelerakan bayam+udang.
ReplyDeletesalam kak nasya ..salam perkenalan... terima kasih follow blog wani ya .. wani nak follow tapi x leh pulak.. nanti kena jenguk2 lain kali pulak :))... dah lama wani x masak lemak bayam ni .. menyelerakan nampak..
ReplyDelete