JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI
Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya:
"Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat."
(Riwayat al-Dailami)
Friday, September 30, 2011
Dendeng balado
BAHAN-BAHAN:
500 gm daging (direbus, potong nipis dan diketuk kemudian diperap bersama bahan perap kemudian digoreng)
3 biji kentang (potong nipis dan digoreng)
BAHAN PERAP DAGING :
sedikit kunyit hidup
garam
sedikit halia
1 sdk ketumbar
BAHAN TUMBUK :
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
segenggam cili api merah
4 biji cili merah
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
jus dari 1 biji limau kasturi
CARA-CARA :
Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi. Masukkan bahan perasa secukupnya. Setelah itu, gaulkan daging dan kentang yang telah digoreng bersama bahan tumbuk sehingga rata. Rasa garam dan gulanya. Jika suka bolehlah masukkan sedikit sos tiram sebagai penyedap rasa. Sebelum diangkat perahkan jus limau kasturi secukupnya.
mkja~~
ReplyDeletenok dendeng~! T________T