Monday, June 4, 2012

Asam pedas ikan merah

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 ekor ikan merah sederhana
  2. 5 sdb cili kisar
  3. 1 sdb halia kisar
  4. 1 inci kunyit (kisar)
  5. 1 sdb bawang putih kisar
  6. 3 sdb bawang merah kisar
  7. sedikit halba
  8. 3 batang serai (ketuk)
  9. 2 batang bunga kantan (belah 2)
  10. secekak daun kesum
  11. 3 helai daun limau purut (dicarik)
  12. belacan bakar sebesar ibu jari
  13. segenggam asam jawa (dicampur bersama air secukupnya)
  14. 1 biji tomato (belah 4)
  15. terung dan  bendi secukupnya
  16. garam dan gula secukup rasa
  17. sedikit serbuk pati ayam
  18. minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan minyak secukupnya, tumis halba sebentar hingga wangi. 
  2. Masukkan bahan kisar, belacan dan serai, masak hingga terbit minyak dan hilang bau cili.
  3. Tambahkan air asam dan air secukupnya untuk kuah. Biarkan mendidih.
  4. Kemudian masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan juga daun limau purut. Tunggu hingga menggelegak.
  5. Tambahkan bahan untuk perasa dan juga sayur-sayuran.
  6. Rasa asam garamnya. Setelah berpuashati bolehlah matikan api dan sedia dihidangkan bersama nasi panas atau roti.

Petola goreng telur

BAHAN-BAHAN :

  1. 2 biji petola (disiang dan potong serong)
  2. 3 ulas bawang putih (ketuk)
  3. 1/2 biji bawang besar (mayang)
  4. 1 biji cili merah (hiris)
  5. 2 biji telur
  6. sos tiram dan garam secukup rasa
  7. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
  2. Masukkan telur dan kacau hingga telur berketul.
  3. Tambahkan petola, cili dan bahan perasa.
  4. Masak hingga lembut.
  5. Sedia dihidangkan.

Sunday, June 3, 2012

Maggi menangis....hu..hu...hu.....

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 bungkus maggi perisa kari
  2. 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  3. 3 ulas bawang putih (diketuk)
  4. 1 sdb cili kisar
  5. 1/2 biji tomato (belah 4)
  6. beberapa tangkai cili api diketuk (jika suka)
  7. sedikit sos cili
  8. 1 biji telur
  9. air secukupnya
  10. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan perencah, masak hingga garing dan hilang bau cili.
  3. Tambahkan air, sos cili, tomato dan telur. Tunggu hingga telur agak keras baru masukkan maggi.
  4. Sebelum diangkat masukkan cili api yang diketuk tadi.
  5. Enak jika dihidangkan bersama perahan limau kasturi.

Ikan selar bakar rencah tomyam & air asam budu

BAHAN-BAHAN :

  1. 3 ekor ikan selar saiz besar (dibelah belakang)
  2. 2 sdb cili kisar
  3. 1/2 sdb bawang merah kisar
  4. 2 kiub tomyam knorr (dihancurkan)
  5. sedikit garam
  6. **semua bahan dicampurkan dan dilumur pada ikan, bakar ikan sehingga masak**
AIR ASAM
BAHAN-BAHAN :

  1. 20 tangkai cili api (dipotong)
  2. 1 biji bawang besar (belah 4 dan dihiris)
  3. 2 sdb sambal belacan
  4. segenggam asam jawa (dibancuh bersama air secukupnya)
  5. 3 sdb budu (mengikut citarasa)
  6. sebesar ibu jari belacan bakar
  7. garam dan gula secukup rasa
  8. perahan limau kasturi secukupnya








Kue lopez segera

BAHAN-BAHAN :

  1. 2 cawan beras pulut (direndam bersama air kapur selama 4 jam)
  2. 3 helai daun pandan (disimpul)
  3. air sama paras dengan beras
  4. kelapa parut muda secukupnya (digaul bersama sedikit garam)
  5. sirap gula melaka
  6. sedikit garam
CARA :

  1. Bilas beras pulut dan masukkan ke dalam periuk bersama air, daun pandan dan sedikit garam. (Nasya guna microwave, lebih senang)
  2. Masak hingga pulut tanak.
  3. Ketika pulut masih panas, tekankan padat-padat ke dalam loyang.(jangan lupa umtuk melapik loyang dengan plastik @ daun pisang supaya kuih senang dikeluarkan)
  4. Setelah itu bolehlah dipotong menggunakan pisau plastik. Gaul dengan kelapa parut dan sedia di ngapp.


Tuesday, May 29, 2012

Masak lemak labu dengan daun selasih

BAHAN-BAHAN :

  1. 1/2 biji labu saiz sederhana (dikupas dan potong besar)
  2. 1/2 kg santan
  3. segenggam daun selasih (lebih banyak lebih wangi)
  4. sedikit ikan bilis
  5. 1 biji cili merah (hiris)
  6. garam dan gula secukup rasa
DITUMBUK KASAR :

  1. 5 ulas bawang merah
  2. sedikit belacan
CARA :

  1. Masukkan bahan tumbuk, ikan bilis dan juga santan ke dalam periuk. Renihkan di atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu agar tidak pecah minyak.
  2. Setelah mendidih masukkan labu. Masak hingga labu empuk.
  3. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  4. Sebelum diangkat masukkan daun selasih.
  5. Sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan.....

Saturday, May 26, 2012

TERIMA KASIH SAYANG........

Minggu lepas kita dapat hadiah dari mr.husband sempena hari ibu hari tu....seronok rasanya bila dapat hadiah jarang-jarang. Yang....30 hb ni anniversary..nak hadiah lagi ye. Ayah dah janji sebenarnya nak belikan ibu TRIO STEAMER tapi belum tepon Chef Asma lagi..xsabar rasanya..makasih banyak-banyak my darling :)

Thursday, May 17, 2012

Tumis tauge kasar

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 mangkuk sederhana tauge kasar
  2. 3 pokok daun bawang (potong 4 cm)
  3. 1 tangkai cili merah (hiris)
  4. 1 batang fish cake (hiris)
  5. 1/2 biji bawang besar (hiris)
  6. 3 ulas bawang putih (ketuk)
  7. sedikit sos tiram, serbuk lada sulah dan garam secukup rasa
  8. minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan hiris hingga wangi. Masukkan kek ikan dan gaul rata.
  2. masukkan daun bawang, tauge, dan juga bahan perasa.
  3. Kacau sebati dan angkat setelah tauge sedikit layu.

Sup udang pedas masam

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 mangkuk sederhana udang yang telah dikupas dan dibersihkan
  2. 1 tin cendawan straw (dibelah 2)
  3. 1/2 sdb cili kisar
  4. 2 batang serai (diketuk)
  5. 2 1/2 kiub pati tomyam maggi
  6. 1 sdb sos tomato
  7. 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  8. 3 helai daun limau purut (dicarik)
  9. garam secukup rasa
  10. sedikit jus limau kasturi
  11. 3 gelas air
  12. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumiskan cili kisar sehingga garing. Masukkan serai, sos tomato, pati tomyam dan juga air.
  2. Biar hingga mendidih. Tambahkan cendawan dan bawang besar, tunggu hingga cendawan layu.
  3. Kemudian masukkan udang, daun limau purut dan juga garam secukup rasa.
  4. Kacau rata dan sebelum di angkat bolehlah masukkan sedikit jus limau kasturi.
  5. Sedia dihidangkan.


100 DOSA YANG DIREMEHKAN WANITA (3) BERSUMPAH DENGAN SELAIN NAMA ALLAH

(3) Bersumpah Dengan Selain Nama ALLAH
Kesalahan fatal yang sering terjadi pada sebahagian wanita adalah bersumpah dengan selain nama ALLAH Taala, kerana hal itu termasuk syirik asghor (kecil). Namun jika orang yang bersumpah meyakini bahawa sesuatu yang ia jadikan sumpah tersebut mempunyai kedudukan yang sama dengan ALLAH Taala atau bahkan lebih agung dariNya, maka syirik asghor tersebut berubah menjadi syirik akbar (besar) yang dapat mengeluarkan pelakunya dari agama dan menjadikannya murtad dari dien islam.

Wednesday, May 16, 2012

Bihun sup ringkas

BAHAN-BAHAN :

  1. 1 bungkus bihun kasar (rendam semalaman)
  2. 1/2 ekor ayam (potong kecil)
  3. 6 ulas bawang putih (ketuk)
  4. 1/2 biji bawang besar (mayang)
  5. 1 sdb halia kisar
  6. 1 ikat kangkung (potong pendek)
  7. 2 sdb serbuk pati ayam
  8. 1 sdb sos tiram
  9. 3 sdb sos cili kimball
  10. 1/2 sdb kicap pekat
  11. secukupnya air untuk kuah
  12. garam dan gula secukup rasa
  13. 1 tangkai cili merah (hiris)
  14.  limau kasturi secukupnya
  15. minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan juga halia hingga garing.
  2. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil. Masak hingga ayam kecut.
  3. Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah. Masukkan juga sos-sos dan kicap.
  4. Masak lagi hingga mendidih. Tambahkan garam secukup rasa.
  5. Setelah sebati rasa, masukkan kangkung. Biarkan layu sedikit.
  6. Sedia dihidangkan bersama bihun dan cili jeruk.

MONTEL.....DAH 2 BULAN

Wabil Izz Nizar yang bulat dan tembam.....

Daging burger goreng cendawan

BAHAN-BAHAN :

  1. 3 keping daging burger Ramly (dadu)
  2. 1 tin cendawan butang (potong 4)
  3. 1/2 batang karot (hiris nipis)
  4. 2 pokok daun bawang (potong 3 cm)
  5. 1/2 sdb cili kisar
  6. 1/2 biji tomato (potong 4)
  7. 1 biji bawang besar (dadu)
  8. 1 tangkai cili merah (hiris)
  9. 3 ulas bawang putih (ketuk)
  10. sos cili dan sos tiram secukup rasa
  11. garam dan gula (jika perlu)
  12. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan cili giling hingga wangi.
  2. Masukkan daging burger, karot dan cendawan. Masak hingga sayur layu.
  3. Tambahkan sos-sos dan juga tomato. Kacau rata. Masukkan garam hanya jika perlu kerana daging burger sudah berperisa. Jika agak pekat bolehlah masukkan sedikit air.
  4. Setelah sebati, masukkan daun bawang dan cili merah, sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama nasi atau roti.



Rebus tenggiri dan sawi

BAHAN-BAHAN :

  1. 4 keping ikan tenggiri
  2. 2 pokok sawi (potong kecil)
  3. 2 batang serai (ketuk)
  4. 1biji tomato (potong 4)
  5. 1 tangkai cili merah (hiris)
  6. 2 ulas bawang putih (hiris)
  7. 1/2 biji bawang besar (hiris)
  8. 2 inci halia (ketuk)
  9. serbuk pati ikan bilis secukup rasa
  10. garam
  11. air secukupnya
  12. sedikit spray oil
CARA :

  1. Panaskan periuk dengan sedikit spray oil. Masukkan bawang putih, bawang besar, halia dan juga serai. Kacau hingga wangi.
  2. Masukkan air, ikan dan juga bahan lain kecuali sawi, masak hingga mendidih dan ikan masak.
  3. Setelah itu bolehlah tambahkan sawi dan masak hingga sawi layu
  4. Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan sambal belacan.
.

Sunday, May 13, 2012

Biasa-biasa aje...

Mmmm...hari ni kita kan sambut hari ibu...makanya malas la nak masak.
Tapi perut lak berdendang...paling senang buat la masak lemak cili api...guna telur ayam je. Yang penting sedap ratah-ratah..
Ni pulak untuk anak-anak...mi kerinting goreng. Letak daging ngan sosej banyak-banyak
selera Nabil makan...

MAWAR PUTIH UNTUK MAMA....

Ditujukan khas buat semua ibu-ibu...Selamat menyambut hari ibu.

Saturday, May 12, 2012

BUAT MAMA-MAMA......



Udang goreng sambal

BAHAN-BAHAN :

  1. 20 ekor udang sederhana 
  2. 2 biji terung kecil (potong serong dan goreng sebentar)
  3. 1 sdb bawang putih kisar
  4. 1 sdb bawang merah kisar
  5. 2 sdb cili giling
  6. 1/2 biji tomato (dibaji)
  7. 3 tangkai cili hijau (tumbuk)
  8. 2 tangkai cili merah (tumbuk)
  9. sedikit belacan (tumbuk)
  10. garam dan gula secukup rasa
  11. sedikit minyak untuk menumis
CARA :

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan bawang hingga garing.
  2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak hingga hilang bau cili.
  3. Masukkan udang dan tomato, kacau rata dan tambahkan garam dan juga gula.
  4. Sebelum diangkat masukkan terung yang telah digoreng tadi.
  5. Sedia dihidangkan.