Tuesday, June 7, 2011

Nasi goreng kunyit

BAHAN-BAHAN :
  • 1 mangkuk besar nasi
  • 5 ulas bawang merah + 4 ulas bawang putih (tumbuk)
  • segenggam ikan bilis + sedikit cili api (tumbuk pecah-pecah)
  • 2 biji telur
  • 1 sdk serbuk kunyit
  • 1/2 sdb serbuk pati ayam
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
CARA-CARA :
  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan tumbuk sehingga garing. Pecahkan telur, tunggu sehingga telur berketul baru masukkan nasi dan bahan-bahan lain. Sedia dihidangkan.

Saturday, June 4, 2011

4 Kategori Air Untuk Bersuci

JENIS-JENIS AIR UNTUK BERSUCI
     Terdapat 4 kategori air yang harus diketahui terlebih dahulu, iaitu air suci menyucikan yang tidak makruh, air suci menyucikan yang makruh, air suci tidak menyucikan, dan air tidak suci tidak menyucikan.
  1. AIR SUCI LAGI MENYUCIKAN DAN TIDAK MAKRUH MENGGUNAKANNYA. Ini dinamakan AIR MUTLAK. Terdapat 7 jenis air mutlak iaitu air laut, air sungai, air telaga, air hujan, air mata air, air embun, dan air batu atau air salji.
  2. AIR SUCI LAGI MENYUCIKAN TAPI MAKRUH MENGGUNAKANNYA. Ini dinamakan air MUSYAMMAS, iaitu air yang berada dalam bekas yang diperbuat daripada logam yang bukan emas atau perak, yang terjemur di bawah panas matahari di kawasan, negeri, atau negara yang panas. Air ini Makruh digunakan pada tubuh badan sahaja kerana mendatangkan mudarat. Akan tetapi jika digunakan untuk membasuh pakaian dan lain-lain, atau telah sejuk sewaktu kita menggunakannya, maka tidak makruh menggunakannya.
  3. AIR YANG SUCI TETAPI TIDAK MENYUCIKAN. Air ini dibahagi pula kepada 3 jenis iaitu :AIR MUSTAKMAL, iaitu air yang kurang daripada 2 kolah atau yang telah digunakan untuk mengangkat hadas pada basuhan pertama wuduk yang wajib atau mandi yang wajib atau air yang telah digunakan untuk menghilangkan najis dan air itu tidak berubah dari segi kuantiti isipadunya.AIR MUTAGHAYYIR, iaitu air yang berubah salah satu daripada rasa, warna, atau bau dengan sebab bercampur sesuatu yang suci seperti gula, milo, kopi, teh, dakwat dan sebagainya hingga berubah nama air mutlaknya. Tetapi jika berubah kerana lama bertakung, kerana lumpur dan tanah, atau kerana jatuh daun kayu ke dalamnya, maka air itu dihukumkan air yang suci lagi menyucikan seperti air kolam. AIR MUQAYYAD, iaitu air yang dikaitkan dengan nama asalnya seperti air tebu, air kelapa dan sebagainya.
  4. AIR YANG TIDAK SUCI  DAN TIDAK MENYUCIKAN. Air ini ialah AIR MUTANAJJIS. Ia dikira bernajis apabila terjadi 2 keadaan, iaitu : (a) termasuk najis dalam kuantiti air yang tidak sampai 2 kolah, atau (b) berubah salah satu sifat air itu samada berubah rasa, bau dan warna, disebabkan termasuk najis tersebut.
AIR YANG TIDAK DIKIRA NAJIS
Air juga tidak dikira bernajis jika terjatuh ke dalamnya keadaan seperti berikut :
  • Najis yang dimaafkan seperti debu-debu najis yang berterbangan yang sukar dijaga.
  • Najis-najis yang sangat halus yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar seperti najis yang berada pada kaki lalat dan percikan air kencing yang tidak dapat dilihat.
  • Bulu-bulu yang terkena najis yang tidak melebihi 3 helai.
  • Binatang yang buntutnya bernajis kemudian dia terjatuh ke dalam air.
  • Bekas mulut kucing atau kanak-kanak yang makan benda najis lalu dia menghilangkan diri tanpa diketahui mulutnya sudah dibasuh atau tidak, kemudian dia meminum air, maka air baki minuman itu dikira tidak bernajis.

cucur jagung

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 tongkol jagung rebus (kikis isinya)
  • 1 biji bawang besar (didadu)
  • segenggam ikan bilis
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sdb serbuk penaik
  • sedikit garam dan gula
  • air suam secukupnya
  • minyak untuk menggoreng terendam
CARA-CARANYA :
  • Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk. Kacau rata, biarkan 20 minit dan sedia untuk digoreng. 

Gulai udang dan cendawan

BAHAN-BAHANNYA :
  • 10 ekor udang
  • 2 cawan santan
  • 5 ulas bawang merah +2 ulas bawang putih + 1 cm kunyit (ditumbuk)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 cm belacan + 1 biji cili merah (ditumbuk)
  • sehelai daun kunyit (disimpul)
  • 350 gm cendawan tiram
  • 1/2 bungkus tempe (didadu)
  • sedikit garam dan gula
  • sekeping asam gelugur
CARA-CARANYA :
  • Didihkan semua bahan kecuali udang di atas api yang sederhana. Kacau selalu agar tidak pecah minyak. Apabila cendawan agak layu dan tempe agak lembut bolehlah masukkan udang dan bahan perasa. Kacau sebentar, setelah ekor dan kepala udang bercantum bolehlah dimatikan api.

Friday, June 3, 2011

Bingka roti

BAHAN-BAHANNYA :
  • 8 biji roti kentang (rendam dan tapis)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1/2 paket santan kara
  • 4 biji telur
  • secubit garam
  • daun pandan
CARA-CARANYA :
  • Kisar semua bahan sehingga hancur dan tapis.
  • Lengser acuan dengan mentega dan bolehlah dibakar di dalam ketuhar sehingga garing.

Tempe goreng pedas

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1/2 paket tempe (hiris nipis &goreng)
  • segenggam ikan bilis (goreng garing)
  • 2 ulas bawang putih + 3 ulas bawang merah (tumbuk)
  • 10 biji cili api + 2 biji cili hijau (tumbuk)
  • garam dan sedikit gula
  • minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
  • Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Masukkan sedikit garam dan gula, matikan api.
  • Apabila bahan sambal agak sejuk, gaulkan tempe dan ikan bilis. (ini bagi mengekalkan kerangupan ikan bilis)
  • Sedia dihidangkan. 

Nasi goreng kicap

BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 mangkuk nasi
  • 4 ulas bawang merah + 3 ulas bawang putih (hiris)
  • 1 cawan lebihan daging goreng kunyit
  • 10 ekor udang goreng
  • 1 sdb cili boh
  • 1 batang sosej (hiris bulat)
  • kicap manis secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA-CARANYA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang hiris hingga wangi. Masukkan cili boh, kacau rata kemudian tambahkan sosej. Setelah itu bolehlah masukkan nasi dan bahan-bahan lain. Sebelum memasukkan garam rasa dahulu.
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Kek zebra


SUMBER :  1000 RESIPI UNGGUL CITARASA MALAYSIA
OLEH :  CHEF ZAIDAH  MOHD NOOR
HIDANGAN 6  
MASA 1 1/2 JAM


  • BAHAN-BAHAN :
  • 100 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 3 biji telur
  • 5 sdb susu pekat
  • 175 gm tepung naik sendiri
  • 25 gm serbuk koko
  • 1 sdk esen vanilla
  • 1 sdk perisa oren
  • CARA :
  • Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan susu pekat. Kacau rata. Tambah tepung dan kacau sehingga sebati.
  • Bahagi adunan kepada 2. Campurkan serbuk koko dan esen vanilla ke dalam satu bahagian. Campurkan sebahagian lagi dengan perisa oren. Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam acuan berukuran 18cm x 18cm. Bakar pada suhu 170'c (330'f) selama 40 minit sehingga masak.

Wednesday, May 25, 2011

Bihun sup utara

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • bihun secukupnya (direbus bersama sedikit serbuk kunyit & ditoskan)
  • 300 gm daging lembu (dihiris nipis)
  • 2 paket sup bunjut
  • 4 ulas bawang putih + 3 ulas bawang merah (dihiris)
  • 4 cm halia + 1 sdk lada hitam (ditumbuk)
  • sedikit rempah tumis
  • garam & sedikit serbuk pati ikan bilis
  • sedikit minyak untuk menumis
  • air secukupnya untuk sup
  • daun sup & daun bawang
  • 2 ketul tauhu (digoreng & didadu)
  • lobak asin (didadu)
  • limau kasturi secukupnya
  • sedikit serbuk cili (dibancuh bersama sedikit air, ditumis dan masukkan sedikit garam & gula) 

  • CARA MEMBUAT SUP :
  • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis rempah tumis bersama bawang yang dihiris sehingga wangi dan garing. Tambahkan halia dan lada hitam, kemudian masukkan daging, rempah bunjut dan air secukupnya. Renih sehingga daging empuk.
  • Apabila daging telah empuk baru masukkan bahan perasa. Sedia untuk dihidangkan bersama bihun dan bahan pelengkap. 

Cik mek labu

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 1/2 biji labu kuning saiz sederhana (direbus bersama sedikit garam dan dilecek)
  • lebih kurang 2 cawan tepung gandum
  • gula secukupnya untuk inti
  • minyak untuk menggoreng terendam
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Campurkan labu lecek bersama gandum dan bulatkan sebesar guli. Basahkan tangan, isikan gula pasir ke dalam labu tadi dan bentukkan lonjong.
  • Sementara itu, panaskan minyak di dalam kuali dan goreng terus cik mek yang telah siap dibentuk untuk mengelakkan gula dari mencair.
  • Sesuai dihidangkan untuk minum petang. 

Masak lemak siput sedut

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 mangkuk siput yang telah dibersihkan
  • santan pekat secukupnya
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 9 biji cili api (dikisar)
  • 1 inci kunyit hidup (dikisar)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 1 helai daun kunyit (disimpul)
  • 1 asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Semua bahan  dimasukkan ke dalam periuk dan dijerang di atas api yang sederhana. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan garam secukup rasa dan sekeping asam gelugur. Kacau rata. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Bawal masam manis

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 ekor ikan bawal (dipotong, sapu garam kunyit, goreng garing)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 1/2 biji kapsikum merah & kuning (dihiris memanjang)
  • 2 sdb sos cili
  • 2 sdb sos tomato
  • 1 sdb sos tiram
  • sedikit air jika perlu
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu, masukkan kapsikum tambahkan sos-sos dan air jika perlu. Kacau rata, masukkan ikan bawal yang telah digoreng. Jika kurang masin bolehlah tambahkan sedikit garam dan gula.

Tauge masak kicap

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 2 genggam tauge
  • 1/2 batang karot (dipotong julienne)
  • sedikit kobis ungu (dihiris)
  • 3 ulas bawang merah + 1 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • kicap manis dan garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga garing. Masukkan karot dan kobis goreng sebentar. Kemudian tambahkan kicap dan garam. Sebelum diangkat masukkan tauge.
  • Hidangkan segera.

Kembung berlada

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 3 ekor ikan kembung (digoreng bersama sedikit garam dan kunyit)
  • 4 ulas bawang putih + 4 ulas bawang merah (dikisar)
  • 4 biji cili merah + 1 biji cili hijau (dikisar)
  • 1/2 sdk serbuk belacan
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar sehingga wangi dan hilang bau cili. Masukkan serbuk belacan dan bahan perasa secukupnya. Kacau rata, tambahkan ikan yang telah digoreng, kacau lagi sehingga ikan bersalut dengan sambal. Angkat dan hidangkan.

Bihun goreng sotong

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 keping bihun (direndam hingga lembut)
  • 1/2 batang karot (dipotong julienne)
  • sedikit kobis ungu (dihiris)
  • 3 ulas bawang merah + 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 sdk cili kisar
  • 2 ekor sotong sederhana (dihiris bulat)
  • sos cili, sos tomato dan sos tiram secukupnya
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan minyak, tumis bawang dan cili kisar hingga garing dan wangi. Masukkan sotong dan karot, masak hingga sotong empuk. Masukkan bihun dan sos-sos. Masak lagi hingga bihun lembut. Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
  • Jika bihun masih keras bolehlah masukkan sedikit air.   
  • Jangan lupa untuk memasukkan kobis, setelah kobis layu bolehlah diangkat dan dihidangkan. Taburkan sedikit daun sup untuk hiasan.   

Singgang daging kelantan

  • BAHAN-BAHANNYA :
  • 600 gm daging (potong kecil)
  • 1biji bawang besar merah saiz kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 cm lengkuas (dihiris)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 1 sdb ketumbar biji (ditumbuk)
  • sedikit lada hitam (ditumbuk)
  • asam keping
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • air secukupnya
  • 4 biji cili kering (dipotong 4)
  • CARA MEMBUATNYA :
  • Daging direbus bersama semua bahan-bahan di atas sehingga empuk. Masukkan perasa secukupnya. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, ulam-ulaman dan sambal belacan. 

Monday, May 23, 2011

Kek keju karamel terbalik

Resepi ini ditujukan khas buat adik Mira Nasiruddin. Walaupun akak belum sempat lagi nak buat kek ni akak harap mira sudi mencuba resepi ni. Resepi ni akak copy dari Buku Masak Chef Terkemuka CATHERINE LAU - KEK KEJU MENAWAN

Masa persediaan : 45 min + didinginkan dan disimpan semalaman; masa membakar: 1 jam; menghasilkan kek bergaris pusat 20-cm.
BAHAN-BAHAN:
Hias Atas :
  • Gula halus 250 gm
  • air 250 ml + tambahan 2 sdb
  • Inti :
  • kuning telur 10 biji
  • telur 2 biji
  • perasa vanilla 3 sdt
  • susu 500 ml
  • krim putar 300 ml
  • gula halus 80 gm
  • keju mascarpone 250 gm, dikacau perlahan-lahan sehingga tidak berbintil-bintil
  • Kulit :
  • mentega  60 gm
  • gula aising 30 gm
  • perasa vanilla 1/2 sdt
  • telur 2 biji
  • badam kisar 125 gm
  • tepung gandum 2sdb, diayak
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Hias Atas : Larutkan gula dan air di dalam periuk di atas api kecil. Biar mendidih dan kecilkan api. Didihkan tanpa  dikacau sehingga bancuhan kuning keemasan. Angkat dari api. Tambah air dan sengetkan periuk dan kacau lagi. Tuang 2/3 bancuhan ini ke dalam acuan kek bulat 20-cm yang dalam. Biarkan bancuhan keras, ketepikan karamel yang selebihnya.
  2. Inti : Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada 160'c. Pukul kuning telur, telur dan perasa vanilla sehingga berbuih. Sebatikan susu, krim dan gula di dalam periuk. Kacau di atas api kecil sehingga gula larut. Didih dan angkat dari api dengan segera. Biarkan selama 5 minit. Tuang bancuhan susu ke dalam adunan telur dan terus kacau. Tapis dan biarkan sejuk.
  3. Masukkan keju mascarpone ke dalam adunan telur. Tuang inti ini ke atas karamel di dalam acuan kek. Letak acuan ke dalam bekas berisi air. Bakar selama 45 minit. Sementra itu sediakan kulit.
  4. Kulit : Pukul mentega, gula aising, perasa vanilla dan telur sehingga ringan dan berkrim. Masukkan badam kisar dan pukul hingga adunan pekat. Ayak tepung ke dalam adunan dan kacau hingga sebati. Masuk adunan ke dalam beg paiping yang dipasang muncung besar.
  5. Keluarkan kek dari ketuhar. Paipkan adunan ini ke atas inti dan bakar selama 15 minit atau sehingga kulit keras dan kuning keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Tutup acuan kek dan simpan semalaman di dalam peti sejuk
  6. Terbalikkan kek keju ke atas pinggan hidang. Panaskan baki karamel dan hidang bersama kek.
  7. (CARA MEMBAKAR KEK KEJU) 
  8. Balut bahagian luar acuan kek dengan kertas timah yang tebal untuk mengelakkan air daripada masuk ke dalam. Letak acuan kek ini ke dalam bekas atau acuan yang lebih besar yang dipenuhi sebanyak tiga suku air panas. Tambah air panasnya jika perlu semasa membakar. Bakar semua kek ditingkat ketuhar yang terbawah. Intinya seharusnya agak keras tetapi lembut di bahagian tengahnya (anggaran bergaris pusat 7 cm) apabila acuan digerakkan sedikit pada akhir masakan. Biarkan kek keju di dalam ketuhar dengan pintunya tertutup selama 30 minit untuk kek mengeras. Keluarkan bekas berisi air dari ketuhar dan biarkan kek sejuk betul-betul dengan pintu ketuhar direnggangkan sedikit. Jika kek keju merekah semasa sejuk, ini mungkin disebabkan kek ini sudah terlebih bakar.

Monday, May 16, 2011

Sambal ikan belimbing buluh Kak Besah

lesung siap ada tanda harga...jangan marah aaa
Sumber : my resipi 
resepi oleh : Kak Besah 
Kak Besah, saya mintak izin kopipes ye kak. Untuk rujukan di masa depan. Tq.

Bahan-bahan ( sepiring )

  • 7biji @ lebih belimbing buluh (jns yg hijau elok coz ia keras)
  • 2 ekor ikan goreng - ambil isinya.(ikn apa pun bleh guna)
  • segenggam cili api kampung & sebatang cili merah
  • garam secukup rasa & secubit gula.

Cara-cara

  1. hiris keempat2 sisi belimbing, buang empulur tengahnya - ketepikan.
  2.  tumbuk cili2 hingga hancur, masukkan ikan tumbuk pecah2. masukkan belimbing, tumbuk pecah2 juga. tambah garam secukup rasa. gaul sebati dan bleh la dihidangkan.

Ayam phat phet

SUMBER :MY RESIPI 
RESEPI OLEH : WIDAD 
Akak mintak izin kopipes ya Widad...untuk rujukan di masa depan. Terima kasih bebanyak.

Bahan-bahan ( 2 orang makan )

  • Bahan A (Blend)
  • 5 biji cili padi
  • 2 hiris halia
  • kunyit hidup
  • 1 atau 2 batang serai
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • Bahan B
  • 3 keping ayam mentah dipotong dadu
  • 1 batang serai
  • 1 asam keping
  • 4 helai daun limau purut
  • sedikit Garam dan Gula, secubit ajinomoto

Cara-cara

  1. Kisar@Blend Bahan A dan tumis sehingga naik bau.. setelah kering tumisan tadi.. masukkan secawan air.
  2. Kemudian masukkan bahan B, iaitu sebatang serai dititik, asam keping, ayam, daun limau purut dan garam serta gula.
  3. Pastikan ayam masak sepenuhnya... Jika kurang berkuah.. masukkan sedikit air mengikut citarasa sendiri.. kalau nak pedas lagi... blend cili padi lebih... masak ayam phat phet ni lebih kurang nak masak ayam masak pedas je...


Akak tambah extra cili. Letak kacang sikit sbb mls dah goreng sayur...xpe kann.