Sunday, February 27, 2011

buncis goreng hati ayam


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 15 batang kacang buncis (dipotong serong)
  • 1/2 biji bawang besar (dimayang halus)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 4 biji cili api (dipotong serong)
  • 2 ketul hati ayam (dipotong kecil)
  • 2 ketul pedal ayam (dipotong kecil)
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 sdk serbuk pati ikan bilis
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-
    1. Panaskan minyak di dalam kuali,masukkan pedal dan hati ayam.Masak sehingga garing.
    2. Masukkan bawang putih,bawang besar  dan halia tunggu hingga naik bau baru dimasukkan sedikit serbuk kunyit,kacang buncis dan cili api.
    3. Tambahkan bahan-bahan perasa dan kacau selama 1 minit.
    4. Bolehlah dihidangkan.  

sup sayur campur


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 4 helai daun kobis cina (dihiris)
  • 1/2 batang karot (potong bulat)
  • 8 biji cendawan shitake segar (potong 4)
  • 2 batang jagung muda (potong serong)
  • 1/2 cawan isi ayam
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 cm halia (dihiris)
  • 2 gelas air
  • 1 sdk serbuk pati ayam
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-
    1. Panaskan minyak di dalam periuk.Tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan ayam dan karot yang dihiris.Masak sehingga karot lembut baru dimasukkan air.
    2. Setelah mendidih masukkan baki sayur-sayuran dan bahan perasa masak sehingga kobis layu.
    3. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. 

Saturday, February 26, 2011

singgang ikan kembung


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 2 ekor ikan kembung (dibersihkan dan dipotong 2)
  • 2 cawan air
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 ulas bawang merah (dihiris)
  • 3 keping asam gelugur
  • beberapa biji cili api
  • 3 hiris lengkuas 
  • sedikit garam dan serbuk perasa
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali cili api.Didihkan di atas api sehingga ikan masak.Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
    2. Sewaktu menghidang tenyehkan cili api dihujung mangkuk untuk rasa yang lebih pedas.

sambal sotong kembang


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1 mangkuk kecil sotong kembang (dipotong kecil dan direbus sehingga lembut)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 cm belacan (dikisar)
  • 20 tangkai cili kering (dibuang biji dan direbus)
  • sedikit air asam jawa
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak untuk menumis  
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga garing.Masukkan gula, sotong dan bawang hiris.Kacau sekali sekala.
    2. Apabila kuah agak pekat masukkan air asam dan sedikit garam.
    3. Rasa masam manisnya dan bolehlah diangkat. 

Friday, February 25, 2011

hati masak lada hitam

TAZKIRAH:

BALASAN MENGKHIANATI ILMU
Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi s.a.w. bersabda: "Sesiapa yang sengaja membuat pendustaan ke atasku maka sediakanlah tempatnya di dalam neraka."
                                                                                         (Riwayat al- Bukhari dan Muslim)


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 450 gm hati lembu ( dihiris nipis )
  • 2 sdb sos tiram
  • 2 sdb cili kisar
  • 3 sdb lada hitam ( ditumbuk kasar-kasar )
  • air asam jawa secukupnya
  • 3 ulas bawang putih( dikisar )
  • 5 ulas bawang merah ( dikisar )
  • 2 cm halia ( dikisar )
  • kicap manis secukupnya
  • sedikit air jika perlu
  • 1 biji tomato ( dibelah 4 )
  • 1 biji cili merah ( dihiris )
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang merah dan halia sehingga naik bau.Masukkan cili kisar. Kacau hingga cili garing.
    2. Kemudian masukkan pula sos tiram dan air asam jawa.Kacau hingga mendidih.Masukkan hati, lada hitam  dan kicap manis.Kacau perlahan dan masukkan sedikit air jika perlu.
    3. Sebelum memasukkan garam rasa dahulu.Biarkan sehingga kuah agak pekat bolehlah dimasukkan tomato dan cili hiris.
    4. Hidangkan panas-panas.

ayam tomato

TAZKIRAH:

NIAT : PERMULAAN SEGALA AMALAN
Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin al-Khattab r.a., aku mendengar Nabi s.a.w. bersabd: "Sesungguhnya semua amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat. Setiap orang dinilai dengan niatnya. Sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah dan Rasul-Nya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita untuk dikahwininya maka hijrahnya dinilai mengikut tujuan hijrah itu.
                                                                         (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)



  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 5 ketul ayam goreng
  • 4 sdb sos tomato
  • 1/2 biji bawang besar ( dimayang)
  • 1 biji limau kasturi
  • 2 sdk gula @ secukup rasa
  • sedikit garam 
  • sedikit minyak untuk menumis
  • CARA MEMBUATNYA :-)
  • Tumis bawang besar sehingga layu.Masukkan sos tomato, ayam dan gula.Kacau rata.Tambah sedikit air jika perlu.Masukkan garam dan perahan limau kasturi.Rasa masam manisnya.
  • Sesuai dihidangkan untuk anak-anak kecil.

Thursday, February 24, 2011

kek pelangi

Sumber : Majalah Saji


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 250 gm mentega
  • 350 gm gula halus
  • 4 biji telur
  • 400 gm tepung naik sendiri
  • sedikit serbuk koko, pewarna merah dan pewarna hijau
  • 1 sdk esen vanilla 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Pukul gula dan mentega sehingga putih.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga rata.
    2. Masukkan tepung sesudu demi sesudu diikuti esen vanilla.
    3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan satu dibiarkan warna asal.
    4. Masukkan secara berselang seli ke dalam acuan yang telah dilengser dengan mentega.Bakar sehingga masak.

sardin masak kicap


  •  BAHAN-BAHANNYA :-)   
  • 1 tin besar sardin
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 biji kentang (dihiris dan digoreng)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 3 helai daun limau purut (disiat)
  • kicap manis secukupnya
  • minyak untuk menumis 
  • CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan minyak,tumis bwg putih , bawang besar dan cili merah.Masukkan sardin,daun limau dan kicap manis secukupnya.Tambah sedikit air jika perlu.
    2. Apabila mahu diangkat bolehlah masukkan kentang yang telah digoreng.
    3. Perahkan limau kasturi sebelum dihidangkan.