- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 keping roti pita
- sos tomato kimball secukupnya
- dada ayam panggang @ ikut citarasa
- tomato hiris
- sedikit mixed herbs jika suka
- cheese sliced secukupnya
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Susun semua bahan dan bakar.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 ekor sotong bersaiz sedang (tanpa telur)
- 2 sdb beras pulut (direndam bersama sedikit santan pekat selama 1 jam)
- 1 cawan santan pekat
- 2 keping gula melaka (ikut citarasa)
- 3 helai daun pandan (disimpul)
- sedikit halba
- secubit garam
- toothpick secukupnya
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Isikan beras pulut ke dalam perut sotong 1/3 penuh. Cucuk kepala dan badan sotong dengan toothpick agar pulut tidak terkeluar.
- Di dalam periuk masukkan semua bahan dan masak di atas api yang sederhana sehingga kuah pekat dan sotong kelihatan bulat. (menandakan pulut sudah masak)
- Angkat dan hidangkan. Sebelum makan jangan lupa buang toothpick tu...kang ada yang tertelan lak. Kah..kah..kahh
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 keping ikan tongkol (dikukus bersama sedikit asam keping dan garam, digoreng)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3 sdb cili kisar
- sedikit belacan
- sos cili dan kicap manis secukup rasa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak di dalam kuali tumis bahan yang dikisar bersama cili sehingga naik minyak. Masukkan belacan,gula, sos dan kicap. Jika perlu masukkan sedikit air. Masak lagi.
- Apabila agak pekat masukkan bawang hiris dan ikan yang telah digoreng tadi. Rasa dahulu sebelum menambah garam.
- Sedia dihidangkan.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 6 ketul ikan pari
- minyak masak untuk menumis
- 2 kuntum bunga kantan
- segenggam daun kesum
- air secukupnya
- 1/2 genggam asam jawa baru (diramas dengan sedikit air)
- garam secukup rasa
- 10 ulas bawang merah (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 sdb cili kisar
- 1 cm kunyit hidup (dikisar)
- 1 cm lengkuas (dikisar)
- 1 cm halia (dikisar)
- sedikit belacan
- sedikit lada hitam
- 1/2 sdb serbuk pati ikan bilis
- 1 biji tomato (potong 4)
- 2 biji terung (potong panjang)
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Cuci dan bersihkan ikan dengan garam dan air asam jawa.Bilas beberapa kali dan ketepikan.
- Panaskan minyak didalam periuk, tumis bahan yang dikisar bersama belacan dan pes cili kering hingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan ikan pari,bunga kantan dan daun kesum .Kacau rata dan masukkan sedikit air dan biar mereneh selama 5 minit.
- Masukkan terung, tomato, baki air dan air asam jawa.Masukkan juga bahan perasa.Tunggu sehingga mendidih dan ikan masak.
- Sedia untuk dihidangkan.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 5 keping dada ayam (diperap bersama rempah montreal selama sejam)
- 1 paket mccormick montreal chicken spices
- BAHAN SOS :-)
- 1 cwn air
- 1 sdb serbuk pati ayam
- 2 sdb yellow mustard
- sedikit daun thyme
- 1/2 kotak kecil krim masakan
- 1 keping keju
- sedikit tepung untuk memekatkan kuah
- garam jika perlu
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dipanggang di atas kuali @ di dalam oven. Letakkan sedikit butter supaya ayam berkilat. Panggang sehingga masak tetapi masih berjus. Tutup dengan aluminium foil.
- Renihkan semua bahan-bahan untuk sos di atas api yang perlahan. Kacau selalu. Rasa dahulu sos sebelum memasukkan garam.
- Sedia untuk dihidangkan bersama daun salad pilihan.