Ikan tongkol goreng pedas
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 keping ikan tongkol (dikukus bersama sedikit asam keping dan garam, digoreng)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 3 sdb cili kisar
- sedikit belacan
- sos cili dan kicap manis secukup rasa
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak di dalam kuali tumis bahan yang dikisar bersama cili sehingga naik minyak. Masukkan belacan,gula, sos dan kicap. Jika perlu masukkan sedikit air. Masak lagi.
- Apabila agak pekat masukkan bawang hiris dan ikan yang telah digoreng tadi. Rasa dahulu sebelum menambah garam.
- Sedia dihidangkan.
salam, nak tanye cili kisar tu cili kering ke cili merah?
ReplyDelete