- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan kembung (dibersihkan dan dipotong 2)
- 2 cawan air
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 keping asam gelugur
- beberapa biji cili api
- 3 hiris lengkuas
- sedikit garam dan serbuk perasa
- CARA MEMBUATNYA :-)
-
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk kecuali cili api.Didihkan di atas api sehingga ikan masak.Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa jika suka.
- Sewaktu menghidang tenyehkan cili api dihujung mangkuk untuk rasa yang lebih pedas.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 mangkuk kecil sotong kembang (dipotong kecil dan direbus sehingga lembut)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 1 cm belacan (dikisar)
- 20 tangkai cili kering (dibuang biji dan direbus)
- sedikit air asam jawa
- gula dan garam secukup rasa
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
-
- Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga garing.Masukkan gula, sotong dan bawang hiris.Kacau sekali sekala.
- Apabila kuah agak pekat masukkan air asam dan sedikit garam.
- Rasa masam manisnya dan bolehlah diangkat.