Thursday, August 30, 2018

Sambal cili bawang

 
BAHAN-BAHAN :
180g cili api merah
180g bawang Holland
1 labu bawang putih
30g gula melaka
2 1/4 tsp garam bukit
1 cawan minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Tumbuk @ kisar kasar cili api bersama bawang besar dan juga bawang putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan gula melaka dan juga garam secukup rasa.
Matikan api dan simpan sambal di dalam balang untuk digunakan kemudian @ bolehlah dinikmati bersama nasi dan juga lauk-pauk goreng.


Sup petola mi suah

BAHAN-BAHAN :
500g petola
1 bungkus mi suah (125g)
15 biji bebola ikan (belah 2)
3 ulas bawang putih (hiris)
1/2 labu bawang besar (hiris)
1 tsp lada hitam (tumbuk)
1 Tbsp sos tiram
garam bukit
1 liter air tapis

CARA-CARA :
Rebus air bersama lada hitam dan bawang hiris.
Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan petola, bebola ikan dan juga sos tiram.
Masak sehingga petola empuk.
Perasakan secukupnya.
Akhir sekali barulah masukkan mi suah.
Matikan api dan hidangkan segera.

Wednesday, August 29, 2018

Sambal udang

 BAHAN-BAHAN :
6 ekor udang XXL
1 papan petai (belah 2)
1 biji tomato (baji)
1/2 Tbsp bunga kantan kisar
1 Tbsp sos cili kimball
1 Tbsp sos tiram Lee kum kee
garam bukit/gula secukupnya
minyak untuk menumis

DIKISAR :
10 tangkai cili kering (rendam)
1 labu bawang besar (kecil)
sebesar ibu jari belacan


 CARA-CARA :
Bersihkan udang dengan membuang urat tengah, ketepikan.
Panaskan secukupnya minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan bunga kantan, sos cili dan juga sos tiram.
Masak sehingga sebati.
Kemudian masukkan udang yang telah dibersihkan.
Masak sehingga udang kecut.
Tambahkan tomato, petai, garam dan juga gula secukup rasa.
Gaul rata dan bolehlah dimatikan api.
Enak dihidangkan bersama nasi.

Tuesday, August 28, 2018

Masak lemak cili api ikan kembung

 BAHAN-BAHAN :
4 ekor ikan mambong (potong 2)
450ml pati santan segar
400ml air tapis
2 batang serai (ketuk)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
6 tangkai cili api (tumbuk)
1/2 tsp serbuk kunyit Baba's
1 helai daun kunyit (mayang)
10 biji belimbing buluh (belah 2)
garam laut secukup rasa


 CARA-CARA :
Didihkan santan bersama air, bahan tumbuk, serbuk kunyit dan juga serai sehingga mendidih.
Masukkan ikan, daun kunyit dan juga belimbing buluh.
Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
Perasakan secukupnya dan bolehlah dihidangkan bersama nasi, sambal dan juga ulaman.

Monday, August 27, 2018

Urap kacang botor

 BAHAN-BAHAN :
7 tangkai kacang botor (hiris nipis)
secekak daun selom (mayang halus)
1 biji mangga mengkal (cincang kasar)
2 pokok cekur (mayang daun)

SANGAI KERING & TUMBUK :
2 batang serai (mayang)
2 ulas bawang merah (hiris)
2 tangkai cili merah (hiris)
6 tangkai cili api
ubi cekur
2cm belacan
1/2 biji kelapa parut putih


 CARA :
Gaul semua bahan dan perasakan dengan garam bukit dan juga gula secukup rasa.
Jika suka sedikit masam bolehlah masukkan sedikit jus limau kasturi @ limau nipis.
Enak dinikmati bersama nasi panas dan juga asam pedas.

Sunday, August 26, 2018

Jemput-jemput bilis

 
 BAHAN-BAHAN :
3 1/2C tepung gandum cap ros @ bakers choice (anggaran)
2 tsp serbuk penaik
segenggam ikan bilis padi (basuh bersih)
1/2 biji bawang besar (mayang halus)
1 tangkai cili kering (gunting nipis-nipis)
garam bukit/gula secukup rasa
air tapis suam panas secukupnya
minyak untuk menggoreng
cili sos @ sambal tomato untuk cicah

CARA-CARA :
Bancuh tepung bersama ikan bilis, bawang, cili kering dan juga air suam panas secukupnya.
Masukkan serbuk penaik, garam dan juga sedikit gula.
Ketepikan 20 minit.
Panaskan minyak untuk menggoreng terendam.
Basuh tangan bersih-bersih dan ambil sedikit adunan menggunakan hujung jari.
Masukkan adunan sedikit-sedikit ke dalam kuali dan goreng sehingga keemasan.

Balik-balikkan jemput-jemput supaya masak sekata.

Angkat dan susun di atas redai supaya kurang berminyak.

Hidangkan bersama secawan teh.


Saturday, August 25, 2018

Jeruk pauh



BAHAN-BAHAN :
20 biji mangga epal muda
450g garam halus
air secukupnya untuk merendam mangga

BAHAN SIRAP :
5kg gula pasir
1 liter air tapis

CARA-CARA :
Kupas mangga dan belah jangan terlalu nipis.

masukkan ke dalam besen besar dan taburkan dengan garam.

Rendam dengan air separas mangga.
Ketepikan 8 jam @ semalaman.
Sementara itu sediakan sirap gula dengan cara mencairkan gula bersama air sehingga gula hancur sepenuhnya.
Ketepikan.

Besoknya bilas mangga sebanyak 3 kali sehingga hilang  garam.
Susun mangga ke dalam bekas dan tuangkan sirap gula yang telah sejuk.

Biarkan di dalam peti sejuk selama 3-4 hari sebelum sedia dimakan.
Jika dibiarkan pada suhu bilik, sirap jeruk hendaklah dipanaskan setiap hari.
Bila sejuk barulah dimasukkan kembali ke dalam balang.

***jeruk mangga ini sentiasa rangup walaupun tanpa penggunaan air kapur. Walaupun saya selalu menjeruknya tetapi saya jarang menikmatinya kerana ianya macam biskut  chipsmore..kejap ada kejap xde***

Friday, August 24, 2018

Bubur ayam @ nasi air

 
BAHAN BUBUR :
2 C beras wangi hancur
10c air tapis
20g halia tua (hiris)

CARA-CARA :
Masak kesemua bahan sehingga hancur dan menjadi bubur.
Ketepikan.


BAHAN SUP :
800g hirisan ayam bersama tulang
200g cendawan shitake segar (belah 4)
20g halia tua (ketuk)
1 bungkus sup bunjut
1 pokok daun sup bersama akar & batang (bersihkan akar untuk sup)
20g ketumbar Vietnam @ sawtooth
garam laut secukup rasa
1500ml air tapis

CARA-CARA :
Rebus kesemua bahan kecuali daun ketumbar Vietnam, daun & batang daun sup sehingga mendidih dan ayam lembut.
Perasakan dan taburkan batang, daun sup dan juga daun ketumbar sejurus sebelum menghidang.



BAHAN MINYAK BAWANG :
2 labu bawang putih (cincang)
1 cawan minyak masak 

CARA-CARA :
Masukkan minyak dan bawang cincang ke dalam periuk kecil.
Masak di atas api perlahan sehingga bawang kekuningan dan garing.
Tapis bawang goreng dan ketepikan minyaknya untuk digunakan kemudian.


Untuk menghidang, masukkan bubur ke dalam mangkuk.
Curahkan kuah sup, taburkan bawang putih goreng dan masukkan juga sesudu minyak bawang. Taburkan juga dengan daun sup, daun ketumbar dan sedikit kepingan cili Thai untuk rasa yang lebih pedas.