Thursday, May 3, 2012

Salad kentang dan sos cili



SUMBER : VARIASI MASAKAN MAMI
OLEH : HAJAH FADHILAH G.M. YUSOFF
BAHAN-BAHAN :
6 helai daun salad
2 biji cili merah (dibuang biji)
2 biji kentang rebus (dibuang kulit)
1 biji telur rebus (dipotong bulat)(Nasya ptg 4)
1 biji timun (dibuang kulit & dihiris bulat)
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan gula pasir
1/2 cawan air panas
garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
Kentang dan cili merah dikisar dengan air masak panas hingga hancur.
Tuangkan ke dalam mangkuk. Bubuh garam, gula pasir dan sos cili. Kacau sehingga rata.
Kalau kurang masam tambah sos cili lagi.
Aturkan daun salad dalam pinggan. Letakkan timun dan telur. Tuangkan kuah kentang tadi di atasnya. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment