- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 5 ekor ikan saiz kecil
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 5 ulas bawang merah (dikisar)
- 1 cm kunyit (dikisar)
- 1 cm lengkuas (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 2 sdb cili boh
- 1 1/2 gelas air
- 20 ml kicap manis
- 5 tangkai daun limau purut (dicarik-carik)
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- air asam jawa secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sdb minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, cili boh dan serai hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan air, tomato dan tunggu hingga air mendidih.
- Masukkan ikan, kicap, air asam dan bahan perasa.Masak sehingga mendidih dan jangan lupa masukkan daun limau purut.
- Bolehlah dihidangkan.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1/2 paket bihun (direndam hingga lembut)
- 3 pokok sawi (dihiris)
- 1/2 biji cili merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
- sedikit belacan (ditumbuk)
- 1/2 sdb udang kering (direndam)
- 1/2 sdb cili boh
- 4 ekor sotong (dihiris)
- 1/2 cawan isi ayam
- sos tiram,sos cili,sos tomato,kicap manis dan kicap cair secukupnya
- 1 biji tomato (potong 4)
- daun sup dan daun bawang
- minyak untuk menumis
- CARA-CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sehingga garing.Masukkan cili boh dan udang kering, goreng sebentar.Masukkan isi ayam,sotong dan batang sawi tunggu hingga ayam masak dan batang sawi lembut.
- Tambahkan sos - sos dan bihun serta daun sawi dan hirisan cili merah. Kacau hingga rata.Masukkan tomato dan bolehlah diangkat apabila bihun telah lembut.
- Tabur daun sup dan daun bawang sebelum menghidang.