- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 15 batang kacang buncis (dipotong serong)
- 1/2 biji bawang besar (dimayang halus)
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 cm halia (dihiris)
- 4 biji cili api (dipotong serong)
- 2 ketul hati ayam (dipotong kecil)
- 2 ketul pedal ayam (dipotong kecil)
- sedikit serbuk kunyit
- 1 sdk serbuk pati ikan bilis
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak di dalam kuali,masukkan pedal dan hati ayam.Masak sehingga garing.
- Masukkan bawang putih,bawang besar dan halia tunggu hingga naik bau baru dimasukkan sedikit serbuk kunyit,kacang buncis dan cili api.
- Tambahkan bahan-bahan perasa dan kacau selama 1 minit.
- Bolehlah dihidangkan.
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 helai daun kobis cina (dihiris)
- 1/2 batang karot (potong bulat)
- 8 biji cendawan shitake segar (potong 4)
- 2 batang jagung muda (potong serong)
- 1/2 cawan isi ayam
- 4 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 cm halia (dihiris)
- 2 gelas air
- 1 sdk serbuk pati ayam
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan minyak di dalam periuk.Tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi.Masukkan ayam dan karot yang dihiris.Masak sehingga karot lembut baru dimasukkan air.
- Setelah mendidih masukkan baki sayur-sayuran dan bahan perasa masak sehingga kobis layu.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.