sup ikan jenahak
- BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ikan jenahak (saiz kecil)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 cm halia (dikisar)
- 3 batang serai (diketuk)
- 1 bungkus rempah sup bunjut
- 2 cm kulit kayu manis, 4 biji pelaga, 5 cengkih, 2 bunga lawang
- 2 gelas air
- 1 batang karot (dipotong bunga)
- 1 biji tomato (dipotong 4)
- daun sup,daun bawang,cili merah (untuk tabur)
- sedikit jus limau kasturi
- 1 sdk serbuk pati ayam
- serbuk lada hitam secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- 1 sdb minyak untuk menumis
- CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, rempah tumis dan serai hingga wangi dan terbit aroma.Masukkan air,karot dan rempah bunjut tunggu hingga air mendidih.
- Masukkan ikan, tomato dan bahan perasa.Masak sehingga mendidih dan karot lembut. Sebelum menghidang tabur daun sup,daun bawang dan cili merah.Perahkan sedikit air limau kasturi.
- Bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment