Friday, February 16, 2018

Kerabu megi


BAHAN-BAHAN :
3 bungkus maggi SERDA perisa tomyam
20 ekor udang saiz sederhana (buang urat)
1 biji mangga muda (sagat)
2 biji epal hijau (sagat)
2 labu bawang besar (hiris nipis)
2 biji tomato (hiris nipis, buang biji)
7 tangkai cili api (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris nipis)
1 helai daun limau purut (racik halus)


CARA-CARA :
 Celur udang di dalam air mendidih sehingga masak.
Masukkan ke dalam mangkuk besar.
Celur pula mi sehingga lembut.
Tapis di bawah air mengalir, toskan dan masukkan ke dalam mangkuk bersama udang.
Masukkan semua bahan lain ke dalam mangkuk.
Ambil sedikit perencah megi dan perasakan.
Sedia dihidangkan.

Thursday, February 15, 2018

Jus nenas dan celery

BAHAN-BAHAN :
2 potong nenas manis
1/2 batang celery
500ml air ph alkali

CARA-CARA :
Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar.
Tapis jus dan sedia dihidangkan.

Sup ayam dan cendawan shitake

 
 BAHAN-BAHAN :
800g kepak dan paha ayam (potong kecil)
200g cendawan shitake segar (belah 4)
1/2 labu bawang besar saiz sederhana (cincang halus)
8 ulas bawang putih (cincang halus)
1 bungkus sup bunjut ADABI
1 batang celery (hiris)
4cm halia bentong (ketuk)
1 liter air tapis
serbuk lada hitam/serbuk lada putih
garam bukit
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang dan halia sehingga wangi dan garing.
Masukkan ayam dan sup bunjut.
Gaul rata.
Tuangkan air dan biarkan seketika,
Setelah sup mendidih masukkan cendawan.
Tambahkan celery dan juga serbuk lada hitam dan lada putih secukup rasa.
Masak lagi dan perasakan dengan garam secukupnya.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi atau mi.





Monday, February 12, 2018

Kerabu peria katak

 
 BAHAN-BAHAN :
1 biji peria katak (belah 2, hiris nipis)
1 kuntum bunga kantan (belah 2, hiris nipis)
3 batang serai (hiris halus bahagian putih)
1/2 labu bawang besar (hiris nipis)
2 tangkai cili api (hiris nipis)
2 cm belacan bakar (tumbuk)
1/2 Tbsp gula (tumbuk)
garam bukit secukup rasa
sedikit jus limau

CARA-CARA :
 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
Gaul rata dan sedia dinikmati.

***PERIA KATAK BILA DIHIRIS NIPIS-NIPIS TIDAK AKAN BERASA PAHIT MALAH LEBIH ENAK. JIKA TIDAK SUKA DENGAN RASANYA BOLEHLAH DIRENDAM BERSAMA AIR GARAM SEBENTAR DAN DIPERAH***

Sunday, February 11, 2018

Gulai udang kacang panjang

 BAHAN-BAHAN :
300g udang (buang urat)
7 tangkai kacang panjang (hiris serong 2cm)
1 tangkai cili merah (hiris serong)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 labu bawang besar saiz kecil (kisar)
1cm halia (kisar)
2 Tbsp serbuk kari daging
1 kotak santan KARA
500ml air @ 2 gelas
1 keping asam gelugur
minyak untuk menumis
garam bukit/gula

 CARA-CARA : 
 Panaskan secukupnya minyak di dalam periuk.

 Tumis bahan kisar

 sehingga wangi

 Masukkan serbuk kari

 gaul rata dan tambahkan sedikit air. Tumis sehingga rempah terbit minyak.

 Tuangkan santan kotak

 kacau sebati

 dan masak sehingga mendidih.

 Masukkan udang yang telah dibersihkan

 dan juga 2 gelas air

 gaul dan biarkan seketika

 setelah kuah mendidih tambahkan asam keping, kacang panjang dan juga cili hiris
 tambahkan garam dan juga gula mengikut citarasa

 setelah sayur lembut

 bolehlah dimatikan api dan sedia dihidangkan.


 Ermmm enaknya ikan tamban beluru goreng bawang......


Thursday, February 8, 2018

Sambal jantan @ jate

 BAHAN-BAHAN :
370g cili api 
400ml cuka makan
150g gula pasir
50g garam bukit


 CARA-CARA :
Kisar semua bahan sehingga hancur.
Hidangkan sambal bersama nasik belauk @ laksam @ nasi kerabu.

Gulai ayam nasik belauk

BAHAN-BAHAN :
6 ekor ayam (potong 12, cuci bersama tepung gandum)
250g rempah kari ayam Baba's
100g rempah gulai darat
300g cili kisar
2kg pati santan
1 liter air tapis
ubi kentang (pilihan)
180g garam kasar
120g gula melaka
20g asam keping
500ml minyak masak

DIKISAR BERSAMA AIR SECUKUPNYA :
1kg bawang besar
1 labu bawang putih
100g halia bentong
40g lengkuas

REMPAH PENUMIS :
30g kulit kayu manis
7g bunga lawang
4g buah pelaga
2g bunga cengkih
7g cabai jawa (xde xpe)


CARA-CARA :

Panaskan minyak di dalam periuk besar. (Periuk 40cm)
Masukkan rempah tumis dan tumis sehingga harum.
Masukkan pula bahan kisar.

Gaul rata bahan kisar dan tumis sehingga bawang garing dan pecah minyak.

Kemudian masukkan pula cili kering yang telah direbus dan dikisar. Jika inginkan kuah gulai yang tidak pedas bolehlah kurangkan jumlah cili.

Masak lagi sehingga cili garing dan 

hilang bau cili. Kacau selalu.

Setelah itu, masukkan pula kedua-dua rempah.

Gaul sebati. Masukkan separuh daripada garam kasar dan gula melaka pada langkah ini.

Masak sehingga rempah terbit minyak. Ore kelate kata mmati awas.

Kacau selalu supaya rempah tidak hangit.

Kemudian masukkan ayam yang telah dicuci bersih dan ditos.

Gaul ayam bersama rempah sehingga rata dan masak sehingga air ayam keluar atau ayam kecut.

Tuangkan air dan biarkan kuah mendidih.

Jika suka boleh masukkan kentang.

Masukkan asam keping

dan juga pati santan. Tambahkan juga baki garam kasar dan gula melaka .

Masak sehingga gulai menggelegak

dan santan pecah minyak. Matikan api

 dan sedia dihidangkan bersama nasi @ roti jala.

***HIDANGAN INI MENCUKUPI UNTUK 65-70 ORANG MAKAN***

Wednesday, February 7, 2018

Jus nenas, celery, halia & epal

 BAHAN-BAHAN :
1 biji epal hijau
1 hiris nenas manis
1/2 batang celery
2 inci halia Bentong (kupas kulit)
600ml air bertapis (ph alkali)

CARA-CARA :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar.
Kisar sehingga hancur.
Tapis sebelum dihidangkan.