Dari Dapur NaSya

JANGAN TERLALU KERAP MAKAN DI KEDAI Sabda Rasulullah s.a.w. yang maksudnya: "Amalan makan dan minum di pasar adalah sesuatu yang merendahkan martabat." (Riwayat al-Dailami)

Sunday, April 30, 2017

Sambal telur puyuh

›
BAHAN-BAHAN : 20 biji telur puyuh (rebus bersama sedikit garam dan setitis cuka) 1/2 labu bawang besar (hiris) 3 tangkai cili hij...
Saturday, April 29, 2017

Ikan kerisi sambal hijau

›
  BAHAN-BAHAN : 2 ekor ikan kerisi (potong 2, garam kunyit, goreng) 1/2 labu bawang besar (hiris) 1 keping asam gelugur (hiris nipi...
Friday, April 28, 2017

Kari udang & terung

›
  BAHAN-BAHAN : 12 ekor udang XL (buang urat) 1/2 tsp halba campur 2 tangkai daun kari 2 Tbsp serbuk kari ikan & udang 4 Tb...
Thursday, April 27, 2017

Masak lemak daging tetel & mangga muda

›
   BAHAN-BAHAN : 600g daging tetel (rebus empuk) 2 biji mangga telur (kupas kulit, belah 2) 2 gelas pati santan 1 gelas santan ...
1 comment:
Wednesday, April 26, 2017

Paru goreng cili

›
    BAHAN-BAHAN : 400g paru @ pelepung (rebus, hiris nipis & goreng garing) 1 Tbsp sos tiram air asam jawa secukup rasa gar...
Tuesday, April 25, 2017

Sawi raja goreng sos tiram

›
  BAHAN-BAHAN : 300g sawi raja  3 ulas bawang putih (cincang) 2 Tbsp sos tiram Nona 3 Tbsp air secubit garam sedikit serbuk l...
Monday, April 24, 2017

Sambal tumis bilis dan petai

›
    BAHAN-BAHAN : segenggam ikan bilis 2 papan petai (belah 2) 1 labu bawang besar (hiris) 1C air + sedikit asam jawa garam/g...
Friday, April 21, 2017

Sup bebola ikan dan tauhu telur

›
  BAHAN-BAHAN : 250g bebola ikan 2 batang tauhu telur (potong 2) sedikit suun 1 tangkai akar ketumbar (ketuk) daun sup/ daun ba...
Thursday, April 20, 2017

Daging goreng sos bbq

›
     BAHAN-BAHAN  : 400g daging (potong nipis, rebus lembut) 3 tangkai kacang panjang (potong panjang 4 cm) 1 tangkai cili merah ...

Ketam masak manis bersusu

›
     BAHAN-BAHAN : 1 kg ketam nipah (bersihkan) 1 Tbsp cili kisar 1 Tbsp pes serbaguna (boleh gunakan pes Namprik Phao) 1 Tbsp ...
Tuesday, April 18, 2017

Kuih bakar @ Bengkang

›
   BAHAN-BAHAN : 10 helai daun pandan  1 C air (250ml ) 6 C santan  6 biji telur 3 C tepung gandum 1 C gula  1/2 C marjer...
Monday, April 17, 2017

Kuah Kacang

›
    BAHAN-BAHAN: 500g kacang tanah (panggang, kisar kasar) 1 blender air (guna jug blender) gula melaka/garam air asam jawa sec...

Nasi Kapit

›
  BAHAN-BAHAN : 1 C beras (dicuci bersih) 4 C air 2 helai daun pandan (carik, simpul) CARA-CARA : Masukkan semua bahan ke d...
Friday, April 14, 2017

Udang tumis petai

›
      BAHAN-BAHAN : 30 ekor udang sederhana (lumur sedikit garam & kunyit) 2 papan petai (belah 2) 1 Tbsp sos tiram sedikit...
Thursday, April 13, 2017

Mi rebus ringkas

›
    BAHAN-BAHAN : 1 bungkus mi kuning 500g (celur, toskan) 300g daging rebus (simpan stok) 4 ekor udang galah besar (celur, simpa...

Masak lemak cili api pucuk paku

›
    BAHAN-BAHAN : 1 ikat pucuk paku (ambil bahagian lembut) 1 kotak santan KARA 1 1/2 kotak air 1 keping asam gelugur 1 batan...
Wednesday, April 12, 2017

Pakchoy Goreng Isi Kepah

›
  BAHAN-BAHAN : 5 pokok sawi siew pak choy (bersihkan) 1 mangkuk kecil isi kepah 1 Tbsp sos tiram garam/gula minyak untuk menum...
Tuesday, April 11, 2017

Pais Ikan Kembung & Mangga

›
  BAHAN-BAHAN : 2 ekor ikan mambong (belah belakang) 1 biji mangga mengkal (cincang halus) garam/gula daun pisang & alumi...
2 comments:
Saturday, April 8, 2017

Tart Nenas Gulung

›
   BAHAN-BAHAN : 200g tepung gandum 25g gula halus 150g mentega 1 biji kuning telur 1 tsp esen vanilla inti nenas secukupny...
Friday, April 7, 2017

Masak Lemak Kobis Telur Pecah

›
  BAHAN-BAHAN : 1/2 biji kobis saiz kecil (potong sederhana besar) 1 labu bawang besar saiz kecil 2 ulas bawang putih 1 cm halia ...
‹
›
Home
View web version

About Me

My photo
dari dapur nasya
View my complete profile
Powered by Blogger.