BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan yu saiz kecil (cuci bersih, dibakar)
1 biji jantung pisang saiz kecil (direbus bersama air +garam+ cuka)
200ml pati santan
1 kuntum bunga kantan (hiris)
4 ulas bawang merah (hiris)
5 tangkai cili api (hiris)
sedikit lada hitam (tumbuk)
1 inci belacan (bakar)
jus limau nipis secukupnya
garam bukit/gula
CARA-CARA :
Siat isi ikan dan ketepikan.
Hiris halus jantung pisang dan ketepikan.
Sementara itu didihkan pati santan bersama belacan, lada hitam, garam dan juga gula secukupnya.
Matikan api dan masukkan isi ikan, jantung pisang dan bahan-bahan lain.
Gaul hingga rata.
Perahkan jus limau nipis secukup rasa.
Jika suka bolehlah memasukkan sedikit cuka.
Setelah agak sebati bolehlah dihidangkan bersama nasi.