Sunday, June 2, 2019

Jus kunyit buahan

BAHAN-BAHAN:
5cm kunyit hidup 
6 biji epal hijau
2 batang lobak merah
1 batang celery


CARA-CARA :
Potong semua bahan dan masukkan ke dalam pengisar COLD PRESSER.
Sedia dinikmati @ boleh dicampurkan bersama secukupnya air bertapis.

Masak lemak kulat sisir

BAHAN-BAHAN :
300g kulat sisir (rendam & cuci bersih. Toskan)
1 ikat pucuk paku (patahkan bahagian lembut)
1 L pati santan
2 batang serai (ketuk)
1 asam keping
garam laut/gula
minyak untuk menumis

DIKISAR :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
15 tangkai cili api
1 ruas kunyit hidup


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar bersama serai sehingga wangi.
Tuangkan pati santan dan masukkan kulat sisir dan pucuk paku.
Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
Kacau selalu.
Tambahkan asam keping dan juga perasa secukupnya.
Setelah sayuran lembut matikan api dan sedia dinikmati.

Kerabu ikan yu

BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan yu saiz kecil (cuci bersih, dibakar)
1 biji jantung pisang saiz kecil (direbus bersama air +garam+ cuka)
200ml pati santan
1 kuntum bunga kantan (hiris)
4 ulas bawang merah (hiris)
5 tangkai cili api (hiris)
sedikit lada hitam (tumbuk)
1 inci belacan (bakar)
jus limau nipis secukupnya
garam bukit/gula


CARA-CARA :
Siat isi ikan dan ketepikan.
Hiris halus jantung pisang dan ketepikan.
Sementara itu didihkan pati santan bersama belacan, lada hitam, garam dan juga gula secukupnya.
Matikan  api dan masukkan isi ikan, jantung pisang dan bahan-bahan lain.
Gaul hingga rata.
Perahkan jus limau nipis secukup rasa.
Jika suka bolehlah memasukkan sedikit cuka.
Setelah agak sebati bolehlah dihidangkan bersama nasi.