Wednesday, May 29, 2019

Tumis peria bertauhu

BAHAN-BAHAN :
1/2 biji peria saiz sederhana (potong nipis)
1 biji tauhu (dadu kecil, goreng berkulit)
1 biji telur
1/2 biji bawang holland saiz kecil (cincang)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 Tbsp sos tiram
sedikit minyak
garam bukit/gula (jika perlu)


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang cincang sehingga garing dan terbit bau.
Kemudian pecahkan telur dan kacau sehingga berketul.
Masukkan peria, sambal cili bawang dan juga sos tiram.
Masak sehingga peria empuk.
Tambahkan tauhu yang telah digoreng, gaul rata.
Masukkan garam @ gula hanya jika perlu kerana sos tiram dan sambal cili sudah mengandungi garam. Setelah agak sebati bolehlah dimatikan api.
Sedia dihidangkan bersama nasi.

Tuesday, May 28, 2019

Soto ayam

BAHAN-BAHAN :
2 kg mi kuning (basuh bersih, celur)
1 ekor ayam
3 L air bertapis
3 batang serai (ketuk)
3 paket sup bunjut tulang
tauge secukupnya (buang ekor)
1 pokok daun sup/1 pokok daun bawang (hiris)
garam laut/gula

DIKISAR :
1 labu bawang besar
5 cm halia
1 biji isi buah pala
1 sudu kecil jintan putih (sangai)
2 sudu kecil lada hitam (sangai)
3 sudu kecil jintan manis (sangai)
2 sudu kecil ketumbar biji (sangai)
***bukan sudu teh, tapi sudu kecil biasa***

SAMBAL KICAP :
20 tangkai cili api
4 ulas bawang putih
1/2 c kicap manis
secukupnya gula
***semua bahan ditumbuk @ dikisar***


CARA-CARA :
Bersihkan ayam kemudian direbus bersama sup bunjut, serai dan bahan kisar.
Renihkan di atas api sederhana.
Sentiasa buang buih-buih yang timbul dipermukaan sup.
Apabila ayam telah empuk, keluarkan dan toskan ayam.
Siat isi ayam dan ketepikan untuk hidangan.
Sementara itu masukkan tulang-tulang ayam bersama secukupnya bahan perasa ke dalam kuah sup. Biar mendidih sekali lagi.
Sedia dihidangkan bersama mi dan bahan pelengkap.

Monday, May 27, 2019

Sup bayam & tauhu

BAHAN-BAHAN :
1 ikat sayur bayam
2 ketul tauhu (dadu, goreng sehingga berkulit)
1 tangkai cili merah (hiris)
900ml air bertapis
garam bukit/gula

DITUMBUK KASAR :
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 Tbsp ikan bilis
10 biji lada hitam
10 biji lada putih


CARA-CARA :
Didihkan air bersama bahan tumbuk.
Kemudian masukkan tauhu, bayam dan juga cili hiris.
Renihkan di atas api sederhana sehingga bayam lembut.
Perasakan secukupnya.
Sedia dinikmati.

Nasi goreng belacan pedas

BAHAN-BAHAN :
700g nasi 
5 helai kobis cina (hiris)
7 tangkai cili api (ketuk)
1/4tsp serbuk pati ayam
garam bukit
minyak untuk menumis
ikan selar kuning goreng kunyit (jika suka)

DITUMBUK :
1 labu bawang besar saiz sederhana
6 ulas bawang putih
1/2 Tbsp belacan


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga harum dan garing.
Masukkan kobis, nasi dan juga cili ketuk.
Gaul rata dan masak sehingga kobis layu.
Perasakan secukupnya.
Setelah sebati matikan api dan sedia dinikmati bersama ikan goreng @ keropok.
Enak juga jika dinikmati bersama ikan rebus goreng.

Sunday, May 26, 2019

Colek nenas

BAHAN-BAHAN :
1 biji nenas masak manis (kupas, buang mata & potong kecil)

DITUMBUK LUMAT :
3 tangkai cili api
sebesar ibu jari belacan bakar
3 Tbsp gula @ gula melaka
1/2 tsp garam bukit


CARA-CARA :
Gaul nenas bersama bahan tumbuk sehingga sebati.
Sejukkan sebentar di dalam peti ais.
Sedia dinikmati bersama nasi @ dimakan begitu sahaja.

Sup cendawan & selada air

BAHAN-BAHAN :
250g selada air @ watercress (ambil daun & batang lembut)
220g cendawan shitake segar (belah 4)
5 ulas bawang putih (cincang)
1 Tbsp pati ayam pekat
1 L air bertapis
garam bukit/serbuk lada sulah
1 genggam soohoon
sedikit minyak


CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
Tumis bawang putih sehingga harum.
Tuangkan air dan masukkan pati ayam.
Masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan cendawan dan masak sehingga lembut.
Masukkan pula selada air dan juga bahan perasa secukupnya.
Akhir sekali masukkan soohoon yang telah direndam seketika.
Setelah soohoon lembut, matikan api dan enak dihirup panas-panas.

Saturday, May 25, 2019

Masak lemak labu

BAHAN-BAHAN :
1.2 kg labu punggi @ labu kuning
1 L air bertapis
1 kotak kecil santan KARA  (200ml)
1 cekak kangkung
garam bukit/gula

DITUMBUK :
3 ulas bawang merah
10 biji lada bena @ lada hitam


CARA-CARA :
Buang kulit dan dadu buah labu besar-besar.
Rebus labu bersama bahan tumbuk sehingga separuh empuk.
Tuangkan santan dan renihkan dengan api sederhana.
Setelah labu empuk, masukkan kangkung dan perasakan dengan garam secukupnya.
Masak sehingga kangkung layu.
Matikan api dan sedia dinikmati bersama nasi, ikan goreng dan sambal belacan.

Sambal bilis mudah

BAHAN-BAHAN :
Segenggam ikan bilis (basuh bersih, tos)
1 labu bawang besar saiz kecil (hiris)
2 papan petai (belah 2, jika suka)
4 Tbsp penuh cili giling PUTERI
garam bukit/gula secukup rasa
1/2 c minyak 

DIKISAR :
2 labu bawang besar (saiz sederhana)
sebesar ibu jari belacan
sedikit air 


CARA-CARA :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan cili giling dan juga sedikit gula.
Tumis sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ikan bilis yang telah dibersihkan.
Masak sehingga bilis lembut.
Tambahkan petai, bawang hiris dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Berhati-hati semasa memasukkan garam kerana pes cili PUTERI sudah mengandungi garam dan air asam jawa.
Setelah agak sebati dan petai lembut bolehlah dimatikan api dan sedia dinikmati.

Sunday, May 19, 2019

Laksa goreng

 BAHAN-BAHAN :
1/2 paket laksa JUARA (High Pressure 25 minit, bilas & tos)
1/2 c isi ayam dadu
1/2 c isi kerang
8 ekor udang
1/2 c tauge (buang ekor)
2 pokok kucai (potong 3cm)
1 biji telur
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 Tbsp cili giling Puteri
1 Tbsp sos tiram Jalen
kicap kipas udang secukup rasa
sedikit kicap pekat Tamin
1 tsp gula @ secukup rasa
sedikit sos ikan
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
 Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga wangi.
Tambahkan cili giling dan tumis sebentar.
Masukkan isi ayam, kerang dan juga udang.
Masak sehingga kecut.
Tambahkan telur dan gaul sebati.
Kemudian masukkan laksa dan juga sos-sos.
Perasakan secukupnya.
Akhir sekali tambahkan tauge dan daun kucai.
Kacau sebentar, matikan api dan sedia dihidangkan bersama cili potong dan limau kasturi.





Saturday, May 18, 2019

Tomyam putih

 BAHAN-BAHAN :
500g ayam (potong kecil)
150g cendawan white crab (1 paket)
1 liter air bertapis
3 hiris lengkuas (ketuk)
4 batang serai (ketuk)
1 labu bawang holland (dadu)
1 biji tomato masak (belah 6)
3 tangkai cili api @ lebih (belah 2)
6 helai daun limau purut (carik)
3 helai daun ketumbar-vietnam-sawtooth (hiris halus)
garam bukit/ jus limau kasturi secukup rasa

CARA-CARA :
 Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk.
Masak sehingga mendidih dan ayam lembut.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan untuk sahur.


Tumis peria & buncis

 BAHAN-BAHAN :
1/2 biji peria saiz sederhana (belah 2, hiris)
10 tangkai kacang buncis (hiris serong)
3 biji telur (pukul dengan garfu)
2 ulas bawang putih (hiris)
3 ulas bawang merah (hiris)
garam bukit, secubit gula
secubit serbuk pati ayam
minyak untuk menumis

CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang sehingga wangi dan keemasan.
Masukkan telur yang telah dipukul.
Kacau sehingga telur bergumpal.
Kemudian masukkan peria dan buncis.
Gaul rata.
Jika suka boleh masukkan sedikit air.
Perasakan secukupnya.
Sedia dihidangkan untuk dinikmati bersama nasi @ diratah.