Sunday, April 8, 2018
Sambal tumis kantan dan petai
BAHAN-BAHAN :
70g isi petai (belah 2)
1/2 cawan minyak masak
4 Tbsp gula pasir
2 tsp garam bukit
3 biji limau kasturi (jus)
DIKISAR :
30 tangkai cili kering rebus
1 kuntum bunga kantan
1 labu bawang besar
belacan sebesar ibu jari
200ml air tapis
CARA-CARA :
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar bersama gula sehingga wangi dan pecah minyak.
Tambahkan garam secukup rasa dan masukkan juga petai.
Masak sehingga sambal pekat.
Sebelum dimatikan api, masukkan jus limau kasturi dan gaul sebati.
Sedia dihidangkan.
***Anak-anak saya menikmati sambal ini dengan dicicah bersama cokodok bawang kerana rasanya yang manis-manis pedas. Jika ingin menggunakan sambal ini sebagai pes serbaguna, tidak perlulah memasukkan petai***