BAHAN-BAHAN :
250g mentega
2 cawan tepung gandum
2 tsp serbuk penaik
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula kastor
4 biji telur A
2 tsp esen vanilla
1 cawan air panas
1/2 cawan susu segar
COKLAT GANACHE :
250g coklat masakan (cincang)
135ml whip krim
1/2 Tbsp mentega
***larutkan coklat menggunakan kaedah BAIN MARIE***
CARA-CARA :
Ayak tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk koko ke dalam sebuah bekas.
Ketepikan.
Di dalam mangkuk pengadun, pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
Gaul sebati.
Masukkan esen vanilla dan juga bahan ayak berselang seli dengan air dan juga susu.
Kacau rata dan tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah dilengser mentega dan ditaburi tepung.
Masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
Bakar sehingga masak.
Sejukkan kek sebelum dituangkan bahan topping.
***saya lebih suka menikmati kek ini dalam keadaan panas & topping yang mencair***