BAHAN-BAHAN :
400g daging (potong nipis, rebus lembut)
3 tangkai kacang panjang (potong panjang 4 cm)
1 tangkai cili merah (hiris)
sedikit minyak untuk menumis
SOS BBQ :
1 labu bawang besar kuning (cincang halus)
2 ulas bawang putih (cincang)
1/2 C kicap manis cap kipas udang
2 Tbsp sos tomato Kimball
3 Tbsp sos cili Kimball
1 Tbsp sos lada hitam
CARA-CARA :
Di dalam periuk sediakan sos bbq dengan cara menumis bawang di dalam sedikit minyak sehingga layu dan wangi.
Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain dan masak sehingga mendidih.
Jika suka sos bbq yang pedas bolehlah memasukkan sedikit serbuk cili.
Matikan api dan ketepikan.
Di dalam kuali yang lain panaskan sedikit minyak.
Masukkan daging yang telah direbus lembut.
Masukkan sedikit sahaja sos bbq @ mengikut citarasa.
Tambahkan kacang panjang dan juga cili hiris.
Masak sehingga kacang panjang layu.
Rasa garam gulanya dan masukkan garam hanya jika perlu.
Sedia diangkat dan dihidang.
***lebihan sos bbq boleh disimpan di dalam peti sejuk beku untuk digunakan sebagai bahan perapan dan sebagainya***