Sunday, March 26, 2017

Kerabu Jantung Pisang

 BAHAN-BAHAN :
1 biji jantung pisang sederhana besar (rebus bersama garam dan sedikit cuka)
3 ekor ikan lolong @mata besar (rebus)
1/4 C air rebusan ikan
8 tangkai cili api @ lebih (hiris)
1 labu bawang besar (hiris)
3 tangkai daun kesum (racik halus)
sedikit isi kerang rebus
1/2 kotak santan KARA
1 Tbsp kerisek kelapa
1 tsp belacan bakar
1 tsp lada hitam (sangai &tumbuk)
jus limau/ cuka secukupnya
garam/gula

CARA-CARA :
Hiris halus jantung pisang dan toskan.
Tumbuk isi ikan rebus dan ketepikan.
Didihkan santan bersama air rebusan.
Matikan api.
Masukkan belacan bakar, kerisek dan bahan-bahan lain.
Gaul rata dan perasakan.
Bubuh jantung pisang ke dalam mangkuk besar.
Curahkan kuah santan dan isi ikan rebus.
Sebatikan dan sedia dihidangkan bersama nasi panas, ikan masin dan ulaman.