Sunday, September 4, 2016
Cendawan tiram tumis pedas
BAHAN-BAHAN :
8 tangkai cendawan tiram (dicarik-carik)
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
DITUMBUK KASAR :
1 labu bawang besar, saiz kecil
secubit belacan
4 tangkai cili api
1 tangkai cili merah
1/2 tbsp ikan bilis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bahan tumbuk sehingga garing dan terbit bau.
Masukkan cendawan dan masak sehingga cendawan lembut.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Gaul rata.
Sedia dihidangkan bersama nasi panas dan pelengkap.
Ikan jenahak goreng sos tiram
BAHAN-BAHAN :
2 keping isi ikan jenahak (sapu garam kunyit, goreng)
3 ulas bawang putih (cincang)
1 labu bawang besar saiz kecil (hiris)
10 tangkai cili api @ ikut citarasa (tumbuk kasar)
1 biji tomato (potong baji)
1 tbsp sos tiram Nona
sedikit air
jus limau kasturi secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA-CARA :
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis bawang putih, bawang besar dan juga cili sehingga garing.
Masukkan sos tiram, tomato dan juga gula.
Rasa dahulu sebelum memasukkan garam.
Masukkan sedikit air.
Gaul rata.
Kemudian masukkan ikan yang telah di goreng.
Lebih enak jika diperahkan sedikit limau kasturi sebelum menghidang.